Мандат Јункерове комисије биће продужен за најмање месец дана

Иако би према правилима ЕУ нова Европска комисија требало да преузме дужност 1. новембра, сада је извесно до се то ипак неће десити. Председници политичких група Европског парламента потврдиће данас да нова Европска комисија Урсуле Фон дер Лајен неће моћи да буде изгласана 23. октобра, како је то раније планирано, и да, самим тим, неће моћи да прузме дужност 1. новембра.

У таквој ситуацији, законско решење је продужетак мандата садашње комисије Жан Клода Јункера, све до завршетка процедуре избора новог извршног тела ЕУ у Европском парламету.

Колико ће тај продужетак трајати у овом тренутку нико не може да каже са сигурношћу, али је извесно да ће Јункерова комисија наставити да ради најмање до 1. децембра, јер је први следећи термин у којем би нова комисија могла да буде изгласана на пленарној седнци Европског парламента 27. новембар.

Међутим, до тада би требало да буду разрешене дилеме ко ће заменити троје комесара из Румуније, Мађарске и Француске – који су одбачени на саслушањима у Европском парламенту, и како ће бити распоређени сви ресори. То по свој прилици неће ићи ни брзо ни једноставно – Париз је најавио да му је потребно одређено време за предлог новог комесара, након што је Силви Гулар, блиска председнику Макрону, одбијена у Европском парламенту.

Урсула фон дер Лајен још није званично прихватила предлог Будимпеште да одбаченог кандидата Ласла Трочањија замени амбасадор при ЕУ Оливер Вехаљи, очекујући да најпре добије листу свих нових кандидата.

Ситуација је најкомпликованија у Румунији: прошле недеље је социјалистичкој влади изгласано неповерење у парламенту, па ће именовање новог комесара морати да сачека формирање нове владе, што би могло да потраје недељама.

Имајући у виду намеру Фон дер Лајенове да сва три нова кандидата предложи истовремено, календар избора нове комисије лако би могао да постане талац унутрашње политичке ситуације у Букурешту.

Ако се на све ово дода и период од десетак дана потребан за нова саслушања у парламенту, 1. децембар би могао да се покаже као оптимистичан рок.

У пракси то значи да ће одлазећа Јункерова комисија бити надлежна за деликатну фазу Брегзита после 31. октобра, као и нека друга важна питања која су на дневном реду ЕУ до краја године.

Кашњења у избору нове Европске комисије нису сасвим неуобичајена: комисија Жозе Мануела Бароза изабрана је тек у фебруару 2010 године, уместо у новембру 2009. због времена које је било потребно да Кристалина Георгијева на месту комесарке замени Румијану Желеву, одбачену кандидаткињу из Бугарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво