Правда у свету подела у фокусу Београдског безбедносног форума

Почео је девети Београдски безбедносни форум под називом "У потрази за правдом у свету подела", а присутне су поздравили директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић и шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио.

Ове године на Београдском безбедносном форуму учесници ће се, током три дана, бавити темама од глобалног значаја, а првог преподнева учесници ће говорити о Европи и Западном Балкану.

Шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио навео је да Београдски безбедносни форум заузима посебно место у његовом искуству у Србији и истакао да је први на којем је учествовао организован у деликатном тренутку односа између Београда и Приштине.

"Наша агенда је веома јасна, желимо да помажемо на сваки могући начин. Такође, ОЕБС жели да укључи цивилно друштво, да помогне у спровођењу реформи које нису лаке, али и да укаже на најбоље праксе које се могу применити", казао је Орицио.

Орицио је додао да ОЕБС жели да допринесе побољшању начина рада, начина функционисања у земљи, владавини права, а сада већ разговарамо о моделу који би био подупрт најбољом праксом.

"Отворени смо за све, наша врата никоме нису затворена и желимо да пружимо подршку", навео је Андреа Роцио.

На деветом Београдском безбедносном форуму током три дана говориће представници међународне и домаће политичке и дипломатске сцене, а истраживачи и научници разматраће могућности и изазове са којима се суочавају Европа и свет.

Разговараће се о нормализацији односа Београда и Приштине и ставовима грађана о потенцијалном споразуму, одрживости концепта војне неутралности, ситуацији у Европској унији 15 година након великог проширења, еколошкој безбедности у светлу актуелних климатских промена, као и улози жена у изградњи мира на Балкану.

Најављено је да ће на овогодишњем форуму учествовати, између осталих, бивша висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Кетрин Ештон, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и министар заштите животне средине Горан Триван.

Београдски безбедносни форум је једини догађај ове врсте који је резултат иницијативе организација цивилног друштва - Београдског фонда за политицку изузетност, Европског покрета у Србији и Београдског центра за безбедносну политику.

Од првог издања у 2011. години, Београдски безбедносни форум се убраја у најпрестижније догађаје у области безбедности и спољне политике у југоисточној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи