Хладан туш за Северну Македонију и Албанију од ЕУ, добри односи са Француском могу помоћи Србији

Северна Македонија и Албанија су трећи пут у последњих 15 месеци остале без зеленог светла за почетак претприступних преговора са Европском унијом. Француска се заложила за реформу процеса проширења и ревизију комплетне методологије овог процеса. Србија није била тема састанка, али добри односи са Француском могу бити од помоћи у даљим преговорима.

Упркос томе што се већина европских земаља сложила да Северна Македонија и Албанија отворе преговоре, то се није десило. Оцењено је да ипак нису спремне и то ће бити на дневном реду и Самита европских лидера у четвртак или петак у Бриселу.

Слободан Зечевић из Института за европске студије оцењује то као хладан туш за две земље, али и да Европска унија на неки начин губи кредибилитет у претприступним преговорима са државама са Балкана.

"Северној Македонији је обећано да ће, у случају да потпише споразум са Грчком, бити отворени преговори. Они су чак променили и име и сад од тога изгледа да неће бити ништа ако се не пронађе компромис на састанку Европског савета крајем ове недеље", навео је Слободан Зечевић.

Макронова посета значајна за Србију

Када је Србија у питању, Зечевић истиче да наша земља није у истој категорији као Албанија и Северна Македонија, али и да је наш преговарачки процес разводњен прошле године.  

"Европска комисија је прво изашла са једним програмом уласка Србије до 2025. године, да би се на крају, на иницијативу председника Макрона и Француске, закључило да је то евентуални програм, да то није озбиљан програм који би требало да се одвија по тој сатници", рекао је Зечевић и додао да нас нису ни спомињали на јучерашњем састанку.

Слободан Зечевић је оценио да Србији много значи то што је Емануел Макрон био у Београду у јулу ове године.  

"Ми сад имамо неке посебне односе са Француском. Можда би Французи према нама имали неки повољнији став, али то ћемо видети касније", оценио је Зечевић.

Нова методологија Француске 

Француска се залаже за нову методологију која би била технократска и која, осим напредовања у преговорима, подразумева и уназађивање. Зечевић сматра да је свака европска методологија технократска, али да је питање уласка у ЕУ политичко питање.

"Наравно да ви морате да будете демократска држава, да имате тржишну привреду, да примењујете европско законодавство – то су основни постулати. С друге стране, реч је о политичкој одлуци да се неко прими у ЕУ. Никад не можете да очекујете од једне земље на Балкану да има исти ниво развоја као рецимо Немачка, Француска, нити су Шпанија и Грчка имале исти ниво развоја пре уласка у односу на период након уласка", закључио је Слободан Зечевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи