Традиција обавезује парламентарце да негују мир, толеранцију и дијалог

У оквиру Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније, обележно је 130 година постојања те организације. Са јубилеја порука да су парламентарци дужни да негују мир, тоелранцију и дијалог.

Седам векова француско-британских односа обележило је и 140 година ратовања. Идеја да две државе несугласице решавају дијалогом уместо оружјем, створила је Инетрпарламентарну унију. Из те организације потекло је осам добитника Нобелове награде за мир - међу њима су и оснивачи Фредерик Паси и Вилијам Рандал Кремер.

"Вредности које су успоставили Кремер и Паси су темељи Уније и уткани су у први члан нашег статута - веровање у мир и дијалог нација. Коришћење права како би се решила неслагања. То је довело до стварања арбитражног суда који ради и данас", рекао је Убер Жулијан Лаферијер из Делегације Француске у Интерпарламентарној унији.

"У јануару 1905. након што је добио Нобелову награду Кремер је рекао да се тамни период завршава и да свиће нова зора. Нажалост није било тако, суочили смо се са ужасима два рата, али та визија је и данас једнако истинита као и онда", нагласио је шеф Британске делегације у Интерпарламентарној унији Џон Витингдејл.

На 130. годишњицу најстарија парламентарна породица поручује да је прошла тест времена. Од мале организације, до чланства од 193 државе - циљеви су, кажу, непромењени.

"ИПУ је била и остала суштински демократско удружење где нема места дискриминацији и ограничењима. То значи да Унија има непристрастан приступ према свим земљама, и током историје се придржавала тих начела", рекла је председница Горњег дома Руског парламента Валентина Матвијенко.

Београд је други пут домаћин светским парламентарцима. Од претходног заседања 1963. до данас мењали су се и сазиви и прилике. Председница овогодишње Скупштине ИПУ указује на све чешће кршење међународног права и могућност Уније да то спречи.

"Морамо бити спремни да се критички преиспитујемо и утврдимо како да унапредимо рад у најбољем интересу грађана које представаљамо. Зато је данас више него икада унапређење демократије најаважнији задатак ИПУ," каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Партнерска организација - Међународни комитет Црвеног крста указује на конкретне случајеве кршења Женевске конвенције у сукобљеним подручјима.

"Сведоци смо како рат утиче на цивиле у градовима какви су Мосул, Алеп, Триполи, Доњецк. Као парпалемнатрци имате кључну улогу да обезбедите примену Женевске конвнеције и да спречите патње цивила и сада и у будућности", истакао је Жил Карбоније из Међународног комитета Црвеног крста.

Интерпарламентарна Унија се промоцијом мира кроз дијалог бави дуже од Уједињених нација. Основана је 1899. у париском хотелу "Континентал". Две године касније придружила јој се и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара