Вучић: Повлачење захтева Приштине за чланство у Интерполу – мала тактичка победа

Председник Србије Александар Вучић упитао је ЕУ и портпаролку ЕУ Мају Коцијанчич јер је, каже, видео изјаву да су будно пратили све што се дешава са ковертама из централне Србије, а пошто су приштински лекари потврдили да није било тровања, а притом су, наводи, лагали цео свет да су Срби терористи, упитао када ће реаговати и хоће ли рећи нешто да би Србија и Срби били заштићени од "таквих силних и бескруполозних лажи". За повлачење захтева Приштине за чланство у Интерполу истиче да је то једна мала тактичка победа.

Александар Вучић је упитао представнике Велике Британије да ли ће прихватити да на званичан сусрет оду са неким од представника било које земље, а да иза њега стоји застава треће државе, као што на једном састанку иза Аљбина Куртија и британског амбасадора стоји албанска застава. 

"Питам да ли би тако прихватили да се сликају и објаве фотографију са Милорадом Додиком, а да иза њих буде застава треће државе. Видећете да би одговор био негативан. Чини ми се да то говори о принципијелности многих око нас", истакао је Вучић.

Наводи да ће из разлога учтивости чекати одговоре, и по питању тровања, "тровања на националној основи", које се десило, наводи, са једним циљем - да се укину Срби, а да се оставе "само они послушни и одани".

"Срећом они понављају исте грешке као и ми деведесетих година. Нисам знао да је Курти кандидат за премијера Албаније. Занима ме када се та промена политике десила", истакао је Вучић. 

Очекивана победа у Интерполу

За Интерпол је, каже, рекао да очекује победу.

"Не волим те превелике речи, да сеиримо и да се радујемо, јер нисмо стратешки решили проблем. То је једна мала тактичка победа важна за нас. Мислим да би тај резултат био неповољнији за њих него прошли пут", навео је Вучић.

Знали су, како је рекао, од почетка да неће да успеју, али су мислили да ће им тренд бити повољнији него у Емиратима.

"Међутим, када су схватили да би тренд био још неповољнији, када су схватили да је још већи број земаља или уздржан или против него прошли пут, онда су од тога одустали. И то није глупа одлука, јер сада њихови грађани неће моћи да виде колико су земаља изгубили у међународној заједници", навео је председник.

Држава спремна да понуди велике субвенције за унапређење такси службе

Разговор са таксистима, како је казао, није био лак.

"Није то био лак разговор, јер људи издржавају породице. Није то лако ни за нас. Али сам их молио већ данима и хвала им на разумевању. Остаје тежак посао у сваком случају", рекао је Вучић.

За грађане је најважније да је тај процес одблокиран.

"Они су, видео сам, потпуно посвећени унапређење своје службе. Да та такси возила изгледају као у Мадриду, да их препознајете, да та услуга буде на највишем нивоу. Држава је спремна да понуди велике субвенције за то. То ће нам улепшати град, као што ће изгледати нови аутобуси кад стигну које ћемо гледати да све унисоно офарбамо", истакао је Вучић.

Двоструко већи буџет Београда 

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће после 1. новембра, када треба да се заврше радови на Тргу Републике, обићи трг како би се уверио да ли је посао добро урађен и, ако то не буде случај, разговарати о утврђивању одговорности.

На питање да ли је истина да му је Весић нуди оставку и да ли је тачно да је није прихватио, Вучић је рекао: "Па, то је било давно, то је било још око Трга Републике и питао сам га тада... мада је то наша унутрашња-страначка ствар, али питао сам га шта се догодило и он ми је објаснио. Питао сам колико ми треба да платимо те поравке, а он ми је рекао ништа и да је све у гарантном року".

Вучић додаје да је тада поручио Весићу да заврше то што пре.

"Нисам био на Тргу Репбулике, али хоћу и чекам 1. новембра и после ћу да видим како ће то да ураде и ако не буде ваљало разговараћемо о одговорности многих других. Али, чекам да видим како ће да ураде", казао је председник.

Додао је да има пуно састанака и да нема толико времена да би се шетао по Београду, али да верује да је сваком грађанину јасно да и Београд и Србија напредују.

Према његовим речима, Београд ће следеће године имати буџет од 1,4 милијарде евра, док је само пре пет година тај буџет износио непуних 700 миона евра.

"То говори коликом драматичном брзином Београд напредује. Сада Београд има два и по пута више туриста више него у то време. Џаба неко причао - не ваља Весић, добар је Ђилас. Ипак, у ово време два и по пута више људи долази у Београду и буџет је двоструко већи", навео је Вучић.

Председник је додао да је у Београду урађено много фасада, улица и много чега другог, али и да разуме зашто су људи нестрпљиви.

Каже да ће људи што боље буду живели бити све захтевнији, као и да је то сасвим нормално.

"Није идеално и никада неће бити, али је неупоредиво боље и Београд и Србија се крећу у добром смеру и сигран сам да грађани то виде", додао је Вучић.

Спаљивање књига - ужасна слика послата из Београда

Упитан да прокоментарише то што су опозициони активисти спалили књигу Горана Весића после промоције у Галерији "Прогрес", Вучић је навео да се "спаљивање књига организовано од стране политичких странака није видело никада".

"То не радите ни са књигама најгорег могућег садржаја. Овде је реч о једној лепој књизи, фантастично илустрованој, о Београду. Новац од те књиге иде за лечење једног детета. Јесте ли ви нормални да палите књиге. Да се сетимо Минхена 1933. године", навео је Вучић.

Додаје да ће надлежни испитати ко је то радио.

Председник је запитао и шта би се десило да са Весићем нису били и момци који су спречили физички сукоб.

"Ужасна слика је послата из Београда, да се спаљују књиге и то књига Горана Весића, која никога не вређа. Весић је писмен човек, књига је одлично направљена и ја је препоручујем, јер има дивних прича о Београду. То је мој савет онима пре него што спале књиге или нешто друго", рекао је Вучић. 

Србија има раст када се у свим европским земљама смањује 

"Назови стручњаци који мисле да анархијом и моткама могу да решавају неке ствари, нека то раде у некој другој земљи, само нека Србију оставе на миру", рекао је председник Александар Вучић поводом писма Драгана Ђиласа шефу Делегацје ММФ-а у Србији.

На Ђиласов позив ММФ-у "да прекине колонијални однос према људима у Србији" да се не би догодило оно што се догађа у Еквадору, Вучић каже да је Ђиласов став лако објашњив, те да је јасно да такви као он никада неће моћи да добију више од 10 одсто подршке.

"А, ако би такви победили, онда би то била катастрофа", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да то практично значи да је власт у Еквадору успела да успостави фискалну стабилизацију земље, која је била неопходна, као што је и Србија морала да вуче тешке потезе и реформе да би "санирала последице власти неодговорних људи".

Навео је да је Србија, после тих мера и реформи дошла до раста плата и пензија за више од 40 одсто.

"Тиме смо показали да можемо да имамо раст 3,5 одсто, када се у свим европским земљама раст смањује, у Србији се повећава, а кредитни рејтинг, пензије и плате, уз помоћ и решења ММФ-а - расту", казао је Вучић.

Србији, као и Европи, недостају добри пројекти 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у Србији, као и у целој Европи, недостају добри пројекти, укључујући ифраструктурне.

"Пројекти су нам проблем и данас, биће и за пет година, али је сада по том питању боље него што је било раније", одговорио је Вучић на питање новинара да ли имамо пројекте у које се могу улагати стотине милиона или милијарде евра, уз чињеницу да новац у Европи за ту врсту улагања постоји.

Тачно је да у Србији нема довољно пројеката, али нема их ни у Европи, рекао је Вучић новинарима након конференције на тему "ЕУ и Србија, заједницка судбина? Белгијска перспектива" на којој је говорио и бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј.

Председник је навео и да није уверен да у Европи има баш толико новца.

Према његовим речима, Србији недостају и инфраструктурни пројекти и њихова израда почиње тада када држава каже да су приоритет.

"Пројеката нема, веровали или не, ни у Немачкој и Швајцарској, где су негативне камате, што значи да имате вишка новца, и зато се део пребацује у златне полуге да би осигурали своје валуте", рекао је Вучић.

На питање какав ће бити однос Србије према Турској сада када ЕУ Анкари уводи санкције на наоружање, Вучић је рекао да ће се Београд поставити тако да избегне проблеме.

"Поставићемо се тако да добијемо највише, а најмање да изгубимо", рекао је Вучић.

Упитан да ли постоји неки план, председник је рекао да постоји, али да о томе не може јавно да прича.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво