Вучић: Независна спољна политика и европске интеграције

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији "ЕУ и Србија: заједничка судбина?" да ће Србија наставити да води независну спољну политику, као и да је то потпуно у складу са еврпоским интеграцијама као стратешким опредељењем наше земље.

Вучић је у разговору са првим председником Европског савета и бившим премијером Белгије Херман ван Ромпајем рекао да то без сумње не смета једно другом.

Председник Србије је тако одговорио на питање модератора Наташе Драгојловић из Националног конвента која је приметила да је Вучић недавно у Њујорку рекао да су еврпоске интеграције страртшки циљ Србије, али да је истовремено нагасили важност јачања независности Србје по питању спољне политике.

"Ако анализаирате ситуацију унутра ЕУ, видите да свака земља има право вета по различитим питањима и да то омогућава независан статус тим земљама", рекао је Вучић.

Каже да је инсистирао на томе и из неких других разлога, како је рекао, пошто су нам држали повремено предавања људи из раличитих организација и институција неких држава, нарочито када је реч о односу Србје према Кини и нешто мање по питау односа са Русијом и Турском.

Вучић је приметио да су поједине земље у региону добиле и више од 100 милијарди евра помоћи из ЕУ, док то са Србијом није случај и да зато Србија мора да све од себе да како би повећала стопу привредног раста.

Такође, додаје да сваки пут када је ишао у Кину да су га критиковали исти они који су још чешће одлазили у Кину од њега и да је и зато говорио о томе у Њујорку.

"Ми морамо да водимо рачуна о самима себи. Али, то не значи да бисмо били нелојални Европској унији, као што су то неке државе чланице које су добиле све од ЕУ, али су искористиле прву прилику да окрену леђа ЕУ", нагласио је председник Србије.

Поручио је да је Србија увек била врло одан и поуздан партнер, али да мора да водимо рачуна о себи и да ће тако наставити да ради и убудуће.

Увек је боље бити део клуба 

Председник Србије и ван Ромпеј разменили су ставове и искуства на тему европске перспективе Србије и белгијског искуства, и сагласили се да обе земље виде мир, стабилност и демократију као кључне заједничке вредности.

Ван Ромпеј је навео да Белгији, ипак, није потребна ЕУ да би опстала, јер је та држава основана 1830, али да јој је важна због мира и просперитета, а на примеру Пољске и Украјине показао колики просперитет доноси чланство у ЕУ.

Те две земље су 1990. године имале исти БДП, а данас Пољска има четири пута већи у односу на Украјину, рекао је Ван Ромпеј, те истакао да се управо у томе види корист од члнаства, као и да то нису само инртереси, већч и идеје и гарантовани мир.

Према његовим речима, Србија и ЕУ имају много тога заједничког, заједничке вредности за које се залаже и председник Србије, а то су демократија и слобода.

Председник Србије је рекао да се он осећа као Европљанин, као и свако ко се налази у сали у којој се води разговор, јер Србија јесте и била је део Европе, али је указао да би на спомен ЕУ, већина људи у Србији одмах рекла - не ради се о разликама између Пољске и Украније или њиховом БДП-у, већ се ради о Косову.

"Оно што ми видимо је притисак и још више притиска по питању Косова. То је наш проблем", рекао је Вучић.

Он је навео да то није проблем за њега лично, јер ће рационално говорећи, увек моћи да промовише идеје ЕУ, зато што је то у најбољем инетерсу Србије.

"Увек је боље бити део клуба, него ван њега", истакао је Вучић.

Велика разлика између рационалног и емотивног приступа

Председник Србије је подвукао да постоји много ствари према којима људи имају колективно сећање и да то може бити проблем за пласирање идеја, те да ће то бити случај и наредних десет година.

"Другачија је ситуација када говорите о ЕУ, односно шта грађани осећају. Када побеђујете на изборима то не чините увек најбољим резултатима, већ морате да гледате и емоцију. Грађани ће рећи, без обзира што је Немачка наш највећи трговински партнер са 5,2 милијарди евра размене, а земље региона са 3,8 милијарди, да не воле Немце као што воле друге, јер су признали Косово и бомбардовали нас", објаснио је Вучић.

И даље, пренео је он, постоји јасна већина за европски пут Србије, а она се заснива на рационалним елементима.

"Мораћемо да се позабавимо веома тешким емотивним приступом обичних људи. Код оних који се баве европским приступом постоји не превелика радост, већ рационални приступ, а када разговарате са грађанима они су прилично емотивни, и то се види из истраживања", казао је Вучић.

Вучић је казао да је знао да ће бити тешко решити косовско питање, али да није знао да, ако би хтео нешто да уради, не би наишао ни на једног савезника међу обичним људима.

"Нико од људи у Србији не би рекао: 'Уради то', сви су се увек повлачили са те позиције, нико није желео да преузме одговорност. То је један од разлога што смо у тој ситуацији", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу и мишљење да би могла бити следећа земља која би могла бити примљена у чланство ЕУ.

Траже признање Косова, не нуде ништа

Председник Србије је рекао да сви од Србије стално очекују признање Косова и поставио питање - а шта би Србија тим признањем требало да добије, да ли је то чланство у ЕУ до 2025. године, а да му одговарају "Александре, ви сте прагматићан човек, видите ситуацију..."

Указао је да је Србија урадила много тога по питању испуњавања Бриселског договора, а да с друге стране Приштина није испунила један услов, формирање Заједнице српских општина.

Констатовао је да Србија мора да уради још много тога на свом европском путу, али да се, увек када је реч о путу Србије ка ЕУ, намеће питање Косова.

Вучић је рекао да је веома задовољан економским реформама које се спроведе, иако људи и даље живе скромно, али боље него пре, те упозорио да, ако не решимо косовско питање, наш економски развој неће бити одржив.

Вучић је истакао да је косовско питање проблем српског народа који морамо да превазиђемо.

Он је казао да би грађани Србије желели да добију јасне гаранције од ЕУ како ће изгледати будућност наше земље, а онда да кажу шта можемо да испунимо.

"Када је реч о рационалним елементима сви су на страни европског пута", закључио је Вучић, додајући да Фабрици то исто може да види кроз истраживања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи