Афера "отровне коверте" – преосетљивост на српске гласове

Дан пошто су поједини албански чланови косовске Централне изборне комисије пријавили тровање после додира са изборним материјалом из централне Србије, председник Александар Вучић поручује да је забринут због целе ситуације. Упозорио је да потези усмерени против Српске листе могу да имају катастрофалне последице по односе Срба и Албанаца.

Девет жена и два мушкарца, из тима за бројање гласова из централне Србије и даље су у болници. Сви су по додиру са листићима пријавили исте симптоме и сви су албанске националности.

"Здравствено стање пацијената је стабилно. Људи су имали проблема, повраћали су, имали су промене на кожи, свраб. Пацијенти ће остати на клиници. За 48 сати очекујемо резултате анализе", рекла је Љиндита Ајазај-Бериша, в.д. директора Инфективне клинике у Приштини.

Истовремено, српски чланови ЦИК-а су без симптома. Али, забринути.

"На том месту нема наших људи који могу да осигурају то бројање на правилан начин. Сигурно је некоме у интересу да наметне политичке представнике који немају подршку српског народа", истакао је Срђан Поповић, потпредседник Српске листе.

Београд о ситуацији обавештава међународну заједницу. Председник државе, на састанку са председницом горњег дома руског парламента која учествује на скупштини ИПУ.

"Измислили су некакву причу о тровању ковертама из Србије и при томе су рекли да су чланови ЦИК-а отровани, а ниједан Србин међу члановима Српске листе није отрован. Сад више нису сигурни да су отровани, сад више не знају шта да измисле, али сад констатују да је потребно укинути Српску листу", навео је председник Србије Александар Вучић. 

Говори и о могућим последицама по однос Срба и Албанаца.

"Срба више неће бити у институцијама, а ви знате да кад нема Срба у институцијама, онда знате где их има и како ће морају да штите своју слободу и огњишта. Зато смо молили западне партнере и све друге да се и они уразуме заједно са Албанцима, да им не помажу у тим болесним циљевима, у противном плашим се да се ближимо катастрофи", напоменуо је председник Вучић.

Реакцију споља тражи и шеф дипломатије Ивица Дачић.

"Хоће ли бројни међународни емисари који долазе у Приштину и Београд да лупе шаком о сто и уведу ред међу приштинске политичаре, да коначно престану да повлаче једностране потезе према српском народу? Јер када се ватра запали, после се тешко гаси", казао је Дачић.

У међувремену, у Приштини се Хашим Тачи састао с председницом ЦИК-а, главним тужиоцем и директором косовске тајне службе.

"Позивам државне институције да професионално истраже случај и предузму неопходне кораке како би се отклониле сумње да је дошло до тровања представника ЦИК-а", рекао је Тачи.

ЦИК је раније саопштио да се гласови из централне Србије неће бројати док истражни органи не ураде њихову анализу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво