Гојковић: Србија за компомисно решење питања КиМ

Србија се залаже за дијалог који треба да доведе до компромисног решења заснованог на међународном праву и којим се обезбеђује мир и стабилност, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић на генералној дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније.

Маја Гојковић наводи да све заинтресоване стране морају да буду укључене у дијалог како би он могао да буде одржив, а важно је да се, како каже, базира на чврстом компромису супростављених страна.

Гојковићева је захвалила државама широм света које деле тај приступ када је реч о КиМ.

Главна тема дебате ИПУ била је "Јачање међуанродног права: Улога и механизми парламената и допринос регионалне сарадње", а председница Скупштине је током дебате истакла да је узрок многих проблема у свету кршење међународних норми и принципа, као и да правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима.

Напомиње да је историја то небројано пута потврдила, као и да смо само у 20. веку неколико пута били сведоци разорног дејства силе над правом и правдом.

Напомиње да је један од важних аспеката очувања мира и безбедности регионална сарадња, као и да су данас главни ризици и жаришта који угрожавају мир и стабилност регионалног карактера.

Председница Скупштине Србије је подсетила да парламенти широм света заједно 130 година предано граде заједницу вредности Интерпарламентарне уније чији је циљ мир, слобода, једнакост држава и појединаца, толеранција, разумевање и дијалог.

Кувеас Барон: Нема места говору мржње у 21. веку

Председница Интерпарламентарне уније (ИПУ) Габријела Куевас Барон поручила је да у 21. веку нема места говору мржње и да је неопходно да парламентарци у целом свету промовишу дијалог и међународно право.

На генералној дебати 141. заседања ИПУ захвалила је Скупштини Србије на организацији, наводећи да се овогодишње заседање одржава у земљи која је, каже, имала богату историју и научила значајне лекције.

Наводећи да је ИПУ настала пре Уједињених нација, Куевас Барон је истакла да је дужност и обавеза свих чланица да започну дијалог да се дође до трајних решења, као и да јачају и поштују међународно право.

Куевас Барон се осврнула и на климатску кризу рекавши да "убијамо планету", а да другу немамо и да уколико наставимо исто да чинимо, да имамо исту врсту потрошње, можемо се суочити са бојним проблемима, недостатком воде и кисеоника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво