Равномеран развој Србије

Регионализација и нови изборни закон суштински важни за Србију, изјавио председник Борис Тадић на 37. скупштини Сталне конференције градова и општина, која се одржава у Београду.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је истински развитак локалних самоуправа, а тиме и Србије, могућ искључиво уз убрзање процеса децентрализације и увођење новог изборног система.

Тадић је, на 37. скупштини Сталне конференције градова и општина, рекао да децентрализација и регионализација треба да омогуће заустављање процеса депопулизације делова Србије и да се грађанима, где год они живе, омогући прилика за квалитетан живот.

"Србија се данас суочава са депопулизацијом читавих простора, а тиме се суочава са економским и безбедносним проблемима. Да би се ти проблеми избегли неопходно је убрзати систем децентрализације и регионализовати Србију", истакао је Тадић.

Тај процес, међутим, према његовим речима, неће омогућити феудализацију у којој ће локалне политичке структуре моћи да раде шта хоће, већ, управо обрнуто, пораст нивоа политичке одговорности.

Председник Тадић је додао да је пораст нивоа одговорности у директној вези са изборним системом, будући да је немогуће да једна држава функционише добро ако је само један грађанин непосредно изабран на изборима.

"Мора да постоји виши ниво изборности у Србији и зато је нама потребан нови изборни систем који подиже ниво одговорности између грађана и политичара", поручио је председник Тадић.

Трећи важан елемент одрживог развоја локалних заједница јесте, како је додао, законско регулисање питања својине, односно усвајање закона о својини Републике Србије.

Тадић је председницима општина поручио да идеје развоја на локалу морају усагласити са идејом развоја Србије и региона и водити рачуна о томе да ниједна њихова иницијатива не иде у правцу фрагментације Србије и довођења у питање њеног територијалног интегритета.

Председник Србије је оценио да се управо о томе није водило рачуна при доношењу прве верзије Статута Војводине, али да су проблематична места накнадно исправљена.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је да је Србији потребна свеобухватна реформа политичког система и промена изборног система нагласивши да је ресорно министарство предложило измену седам закона из те области, од којих су неки, као што су закони о политичким странкама и бирачком списку, већ усвојени.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи