Гојковић: Рано је говорити о бојкоту, велики број партија ће изаћи на изборе

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да су представници Интерпарламентарне уније (ИПУ) упознати су са бојкотом дела опозиције у српском парламенту, али сматра да ће велики број политичких партија изаћи на редовне изборе у марту 2020. године.

Маја Гојковић је на конференција за новинаре поводом отварања 141. Скупштине Интерпарламентарне уније у Центру "Сава" рекла да међународне организације објективно и самостално прате ситуацију у државама.

"Читава међународна заједница и све друге парламентарне организације сматрају да је једино право место за решавање несугласица парламент и да само дијалогом може да се дође до решења", рекла је Гојковићева.

Каже да је неучествовање дела опозиције у раду парламента била тема разговора са председницом ИПУ Габријел Куевас Барон, али и на недавном дијалогу између власти и дела опозиције који је желео да учествује уз посредовање Европског парламента.

"Надам се да ће у новембру размислити и оне политичке странке, без обзира да ли су у паралменту или ван, а имају одређену политичку снагу, да се прикључе другој рунди разговора", навела је председница српског парламента.

"Сви посланици треба да учествују у доношењу закона"

Маја Гојковић је истакла да је отворена за разговор са посланицима из редова опозиције о томе шта је потребно променити у параламенту пред крај његовог сазива, јер су, подсећа, избори већ у марту.

Каже да би желела да сви посланици из свих политичких странака учествују у доношењу закона, додајући да су у последње време донети важни закони битни за европски пут Србије, али и да је одржана расправа на тему Косова и Метохије.

"Део опозиције није дошао да учествује у тој расправи, и мислим да су тако њихови потенцијални бирачи остали ускраћени да чују њихово мишљење о решењу косовског питања", сматра Гојковићева.

Пред парламентом је, каже, измена и допуна три закона о побољшању услова за изборе, те је додала да би било пожељно да и они који тренутно не учествују у раду парламента, узму учешће у расправи тих закона, улажу амандамане и да се разговара о томе да ли су те измене довољне да би они изашли на изборе.

Упитана да ли јој смета што је део опозиције најавио бојкот избора, Гојковић каже да се реч "бојкот" користи рано и сматра да ће велики број политичких партија изаћи на редовне изборе у марту 2020. године.

Куевас Барон: Верујемо у дијалог 

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон каже да ИПУ добија информације о раду српског паралмента не само званично од председнице Гојковић, већ и појединих посланика опозиције.

"Ми верујемо у дијалог, то је природа парламента и наше организације. Верујемо да је прави дух парламентаризма када различите странке седну за једна сто и траже набоље решење", рекла је Барон.

Изразила је задовољство што ће на Скупштини ИПУ у Београду посланици опозиције узети учешће, као и да ће то бити "плодоносно" и за дијалог у српском паралменту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи