Maja Гојковић са председницима парламената у оквиру ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, уочи почетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ), која се у Београду одржава од 13. до 17. октобра, састала се са председницима парламената Бурундија, Ирске, Руанде, Филипина и Црне Горе, са којима је разговарала о унапређењу парламентарне и укупне билатералне сарадње и захвалила на учешћу на заседању Интерпарламентарне уније у Београду.

Маја Гојковић је на састанку са председником Парламента Републике Бурунди Паскалом Ниабендом указала да Србија и Бурунди унапређују и развијају односе и захвалила се на повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на подршци Србији приликом покушаја Приштине да постане члан међународних организација, као што је Интерпол.

Председник Парламента Бурунди је рекао да је његова земља спремна да развија пријатељство и у будућности са Србијом и истакао да Бурунди поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, као и да ће наставити да подржава ставове Србије.

Гојковићева се састала са председницом Посланичког дома Парламента Републике Руанде Донатилом Мукабалисом, а на састанку је истакнуто да посета Србији отвара простор за развој парламентарне сарадње, као и да географска удаљеност није препрека за развој односа два народа.

Гојковићева је указала да је наша жеља да се поспеши политички дијалог две државе, као и да заједно радимо на успостављању много бољих економских односа.

Гојковићева је захвалила Руанди на томе што није признала јендострано проглашену независност Косова и Метохије и што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, а тиме и међународно право, које је важна тема 141. заседања Интерпарламентарне уније.

Председница Скупштине Србије састала се са председником Сената Републике Филипина Висентеом Сотоом и захвалила Филипинима што не признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Сото је истакао да је Србија увек била добар пријатељ Филипинима, као и да је његова земља увек подржавала ставове Србије у УН, као и да ће наставити да подржава Србију и у наредном периоду. Гојковић и Сото су се сагласили да је важно унапредити парламентарне везе и путем формирања посланичких група пријатељства, продубити економску сарадњу и потписати споразуме између две државе, како би се успоставили ближи односи.

Председница Скупштине Србије састала се и са председником Сената Ирске Денисом О'Донованом, указујући да има потенцијала за унапређење парламентарне сарадње у оквиру радних тела, група пријатељства и парламентарних делегација.

О'Донован се сагласио да је важно развијати односе интензивнијим сусретима и састанцима парламентарних делегација, као и да Србија и Ирска треба да се у сарадњи фокусирају на сличности које имају. Гојковићева и О'Донован су указали на могућности сарадње у економији, информационим технологијама, туризму, а размотрили су и актуелна дешавању по питању евроинтеграција Србије и Брегзита.

Гојковићева је разговарала и са делегацијом Парламента Црне Горе, на челу да председником Парламента Иваном Брајовићем, коме је захвалила због учешћа на 141. заседању у Београду, а председници два парламента су указали на значај београдског заседања, како због присуства великог броја председника парламената, тако и због могућности дијалога парламенатараца из читавог света.

Гојковићева и Брајовић су указали да је међупарламентарна сарадња у претходном периоду била развијена, као и да постоји простор за њено унапређење на нивоу радних тела, посебно имајући у виду да је приоритет обе земље чланство у ЕУ. Брајовић је позвао председницу Скупштине Србије у посету Црној Гори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво