Парламентарци из целог света стижу у Београд – туризам прати дипломатију

Београд ће ове недеље угостити 2.000 парламентараца из читавог света. Вечерас, у 19.30 свечано ће бити отворено 141. заседање Интерпарламентарне уније, које ће трајати до петка. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да то није значајано само на политичком и дипломатском нивоу, већ представља и туристички и привредни потенцијал.

Заседање у Београду историјски је значајно, јер се одржава 130 година од оснивања те најстарије и највеће међународне парламентарне асоцијације, која данас има 179 пуноправних чланица.

Маја Гојковић каже за РТС да ће Београд бити домаћин 80 председника и 60 потпредседника парламената, који ће предводити делегације у којима ће бити укупно преко 2.000 учесника.

Због великог броја учесника, ово окупљање представља, поред политичког и дипломатског, и велики туристички и привредни потенцијал.

"Две хиљаде људи ће упознати Србију и Београд, ми ћемо се потрудити да покажемо и више од политике значајним гостима нашег града и државе", рекла је Гојковићева.

За тему заседања земља домаћин је одабрала улогу парламената у јачању међународног  права.

"Ми смо предложили тему о улози међународног права и поштовања међународног права и шта то могу да учине национални парламенти да би се међународно право данас више поштовало, са посебним освртом на дешавања у региону и колико је међународни дијалог неизбежан алат за решавање проблема", навела је Маја Гојковић истакавши да ће на крају заседања бити усвојена Београдска декларација.

У Београду ће први пут боравити и представници далеких држава које нису признале Косово, или су повукле признање. 

"Посебну пажњу посвећујем питању Косова и Метохије, имамо велику захвалност према владама и председницима земаља које не признају Косово. Разговарамо и о актуелним догађајима, подршци дијалогу коме тежи Београд и разговорима о учлањењу Косова у међународне организације попут Интерпола", рекла је Гојковићева.

Указује да Београд има подршку и традиционалних пријатеља који се сећају времена када смо били чланови Несврстаних, и када им је Београд пружао подршку у борби за слободу и независност. Они су на страни Србије и неће гласати против интереса наше државе, поручила је Маја Гојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи