Дачић са председавајућим Војном комитету ЕУ генералом Клаудијем Грацијаном

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са генералом Клаудијем Грацијаном, председавајућим Војном комитету Европске уније. Генерал Грацијано борави у Републици Србији на позив начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, који је учествовао на овом састанку.

Министар Дачић је истакао да Република Србија остварује висок степен сарадње са државама чланицама и институцијама Европске уније у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, активно учествује, као земља кандидат за ЕУ, у концептима ове политике потврђујући своје стратешко опредељење за чланство у Европској унији.

Указао је да истовремено унапређујући своје оперативне капацитете, Република Србија је спремна за даље интензивирање сарадње у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније у обостраном интересу, саопштило је Министарство спољних поалова.

Дачић је нагласио да Република Србија својим учешћем наставља да даје висок допринос реализацији мандата мултинационалних мисија и операција Европске уније. Истовремено, Министарство спољних послова у сарадњи са Министарством одбране и другим ресорима у Влади Републике Србије активно ради на изградњи капацитета за упућивање цивила у мултинационалне мисије и операције, што ће бити њен додатни допринос глобалној, европској и регионалној безбедности у подели одговорности са партнерима у Европској унији.

Говорећи о изазовима европске безбедности, Дачић је указао да је ситуација на Косову и Метохији главни политичко - безбедносни изазов за Србију, да је Београд опредељен да води дијалог са Приштином како би се постигло компромисно решење, које једино може одрживо и обезбедити дугорочну стабилност.

Истакао је кључну важност испуњења мандата Кфора-а на Косову и Метохији, сагласно Резолуцији СБ УН 1244 у гарантовању мира и стабилности у Покрајини.

Генерал Грацијано, истакавши значај посете Србији, веома позитивно је оценио континуиран допринос Војске Србије у мултинационалним операцијама ЕУ, нагласивши висок ниво обучености и професионализма припадника Војске Србије.

Додао је да би се у Европској унији веома ценило уколико би Република Србија, у складу са могућностима, повећала своје присуство у мултинационалним операцијама ЕУ.

Председавајући Војном комитету ЕУ истакао је спремност за даље интензивирање сарадње и подвукао значај усклађивања стратешких докумената Републике Србије у области одбране и безбедности са Глобалном стратегијом ЕУ у области безбедности и одбране.

У том контексту истакао је бројне механизме који би могли додатно унапредити војно-војну сарадњу, што може бити веома корисно за јачање целокупних односа Републике Србије и Европске уније. Нагласио је да успешна сарадња између ЕУ и Републике Србије у безбедносној и одбрамбеној области доприноси изградњи још вишег нивоа међусобног поверења и разумевања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се