Михајловић: "Малим Шенгеном" до “слободног Балкана“

Потпредседница Владе Зорана Михајловић поздравила је потписивање заједничке Декларације о слободном протоку робе и грађана између Албаније, Северне Македоније и Србије, коју је иницирао председник Србије Александар Вучић, саопштило је министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Зорана Михајловић је истакла да је декларација о успостављању тзв. малог Шенгена, која се темељи на основим вредностима ЕУ о слободи кретања капитала, роба, услуга и људи, "доказ и да су Албанија, Северна Македонија и Србија неотуђиви део уједињене Европе, која и јесте циљ свих земаља западног Балкана".

Михајловићева је навела да "мали Шенген" није замена за чланство у ЕУ, да то није стварање неке нове СФРЈ или пречица за спровођење националистичких пројеката на Балкану.

"Основни циљ 'малог Шенгена' јесу економија, безбедност и бољи живот грађана, циљ је 'Слободни Балкан', у коме ће људи моћи слободно да се крећу, раде, да остану да живе на овим подручјима и одлучују о својој будућности. Декларацијом показујемо и да не желимо да седимо и чекамо да се ЕУ реформише како би се наставила политика проширења, али и да не желимо да уђемо у ЕУ као проблем, већ као носиоци нових решења", истакла је Михајловићева, која очекује да се и остале земље западног Балкана прикључе овој иницијативи.

Уверена је да ће се на наредним састанцима са премијером Северне Македоније у Охриду и премијером Албаније Едијем Рамом у Тирани наћи и конкретни предлози за што лакши и бољи живот наших грађана.

"Могућности су неограничене. Имали бисмо јединствено тржиште на коме не би било чекања ни робе ни људи на границама. Грађани би путовали са личном картом, потпуно би био укинут роминг, путарина би се плаћала јединственим тагом. Јединствено тржиште рада отворило би могућности да приватна иницијатива и бизнис пронађу нове начине повезивања", закључила је Михајловићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи