Изванредан напредак Србије

Напредак који је Србија остварила ка Европској унији за време шведског преседавања је изванредан, рекао је за РТС амбасадор Шведске у Београду Кристер Брингеус. Нема уласка земаља у ЕУ "на брзину", рекао је Брингеус.

За време шведског председавања Европском унијом напредак који је Србија оставрила према ЕУ је изванредан, оценио је амбасадор Шведске у Београду Кристер Брингеус.

"Уидање виза Србији један је велики корак у изградњи Европе без граница, а ступање на снагу Прелазног споразума је важан корак који ће Србију довести до чланства у ЕУ односно до преговора о чланству", рекао је у Јутарњем дневнику амбасадор Шведске. 

Коментаришући Лисабонски споразум, амбасадор каже да је то модерни устав за Европску унију. На пример, имаћемо сталног председника, а не ротирајуће председништво. То је такође једна платформа за ширење Евтропске уније, истакао је Брингеус.

Амбасадор Шведске је рекао да је сигуран да ће у следећих шест месеци Србија сигурно напредовати. Нема сада уласка у ЕУ "на брзину".

Брзина којом се свака земља приближава Европској унији искључиво зависи од те земље, јер главна ствар у вези са чланоством је испуњавање политичких, економских, административних услова. То су реформе друштва.

Изложба фотографија "Примењена носталгија"

Коментаришући који је прави моменат за подношење кандидатуре Србије за чланствоу Европској унији, амбасадор је рекао да неће да нагађа у вези са тим и да је то одлука српских власти.

Завршетак шведског председавања симболично ће бити обележен вечерас. У Дому омладине отвара се изложба фотографија "Примењена носталгија".

Амбасадор Шведске каже да сјајна изложба која ће се одржати вечерас показује слике, призоре два велика светска града Београда и Стокохлма. Они су различити, али имају и сличности, неке ставри могу један од другог да науче.

"За мене изложба има јасну поруку "Почните да путујете, Стокхолм вас чека", поручио је Брингеус.

Брингеус каже да разлике између Беогарада и Стокхолма је у томе што Београд има две велике реке, а Стокхолм је копча између Балтичког мора и Шведске. Београд и даље чека на озбиљну модернизацију и реновирање, а Стокхолм је то прошао 60-тих година.

Ипак, амбасадор Шведске признаје да је ноћни живот бољи у Београду.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи