Куевас Барон за РТС: Парламент је најбоље место за разговор, тако градимо демократију

Више од 2.000 парламентараца из 150 земаља света присуствоваће у недељу у Београду на заседању Интепарламентарне уније. Разговараће о јачању међународног права и бољој регионалној сарадњи. Председница Уније Габриела Куевас Барон, уверена је да ће парламентарци наћи начина да утичу на своје владе ради добробити грађана и демократије.

Габриела Куевас Барон наводи за РТС да парламентарне делегације могу да траже да њихове владе поштују међународно право и да утичу на њих да се регионално повезују и сарађују

- Ако ми парламентарци можемо да утичемо на наше владе, онда свака од 179 парламентарних делегација, колико их има при Интерпарламентарној унији, може да тражи да њихове владе поштују међународно право и да утичу на њих да се регионално повезују и сарађују.

Београдска конференција је у знаку јубилеја - 70 година Женевске конвенције, 30 година Конвенције о правима детета. Свет сведочи о озбиљном нарушавању тих права. Како можете да их заштитите?

- Морамо. Та права морају да буду део наших законима, али најважније је да надзиремо да ли их наше владе поштују и да их натерамо да буду одговорне према народу и према међународном систему. У последње време чују се они који за националне изазове криве глобализацију, или се залажу за једнострана решења. Сви видимо шта се дешава на планети. Не постоји једнострано решење за проблем поштовања граница.

На дневном реду конференције су бројне теме. Коју би посебно издвојили?

- Све су важне. Изазовна је расправа о достојанственом раду. Економија се успорава на планети, мења се оно што производимо, желимо да знамо шта ће се догодити са зарадама и пословима. Затим климатске променаме и расељавање људе, успостављање универзалног здравственог система у свету.

Прошле године сте прогласили Скупштину Србије примером добре парламентарне праксе. Остајете ли при томе и данас када власт и опозција разговарају уз посредство европских парламентараца?

- Знам за та политичка дешавања, мислим да је важно искористити могућности за дијалог, парламент је најбоље место за разговор. Једино тако градимо демократију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво