Одржан међустраначки дијалог, наредна рунда у новембру

Међустраначки састанак у Скупштини Србије уз посредовање Европског парламента завршен је данас. Најављено је да ће следећа рунда бити одржана средином новембра.

Представници владајућих странака оценили су разговоре конструктивним, додајући да чине добру полазну основу.

Представник Спске напредне странке Владимир Ђукановић изјавио је да је задовољан дискусијом на првој рунди међустраначког разговора и додао да је свим учесницима дијалога циљ да изборни процес буде што бољи и транспарентнији.

Жарко Обрадовић из Социјалистичке партије Србије оценио је да је међустраначки дијалог уз посредовање ЕП показао је да је Скупштина право место за дијалог власти и опозиције и додао да су разговори били добри.

Представник Социјалдемократске странке Србије Милорад Мијатовић навео је да се говорило и о краткорочним мерама које се могу реализовати до парламентарних избора који ће бити одржани на пролеће, али и о дугорочним мерама које ће значити да Србија корача у једном правом демократском систему.

Опозиција: Без побољшања ако власт не направи конкретан потез

Припадници опозиционих странака које учествују у тим разговорима сматрају да састанци, уз сву њихову добру вољу, неће допринети бољим изборним условима уколико власт не направи неки конкретан потез без озбира на посредство.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да су направљени неки помаци на боље и да су постигнути неки начелни договори око низа питања, али да ће се тешко на том месту и у том формату добити одговор на питање да ли ће у Србији бити "одржани нормални избори".

Председник Двери, које не учествују у међустраначком дијалогу, Бошко Обрадовић је оценио да преговори служе искључиво томе да се власт покаже као кооперативна под притиском представника ЕУ.

Лидер Нове странке Зоран Живковић поновио је свој предлог који је стар неколико година и који, како каже, се не прихвата, а то је да се укину комерцијалне рекламе на телевизијама ту се троши 80 посто пара за било коју политичку капмању и то не би била никаква радиклана мера у осам држава ЕУ се она примењује, а алтернатива томе је да се направе фер дуел емисије.

СДА Санџака није претерано оптимистична што се тиче резултата међустраначких разговора, изјавио је Енес Имамовић наводећи да као мањинска странка дају шансу дијалогу и томе да се у оквирима институција система решавају, како каже, нагомилани проблеми са којима се суочавају Бошњаци у Рашкој области.

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе "Покрет за спас Србије-Нова Србија" изјавио је да су разговори уз посредовање ЕП протекли у конструктивној атмосфери и оценио да је неопходно да владајућа већина схвати озбиљно међустраначки дијалог како изборе не би бојкотовао и део опозиције који учествује у разговору.

Гојковићева позвала све странке које имају утицај да се прикључе

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је све парламентарне странке, као и оне које то нису, а имају утицаја на политички живот у Србији и које нису учествовале у овој рунди разговора, да размисле и прикључе се у новембру како би се укључиле у дијалог о побољшању атмосфере у Скупштини, као и о побољшању изборних услова за наредне редовне парламентарне изборе.

Задовољна је и учешћем посланика који представљају националне мањине у парламенту, без озбира на то што су састанцима присуствовали шефови њихових посланичких група.

Навела је и да није било захтева од представника Европског парламента и додала да ће се након завршетка ове рунде изаћи са заједничким саопштењем у којем ће јавност бити обавештена о свему ономе што се дешавало иза затворених врата.

Коментаришући то што је лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић напустио јуче састанак, Гојковићева је навела да је посланик његове странке остао до краја разговора, као и да су имали прилике да изнесу своје мишљење, а самим тим су учествовали у дијалогу.

Међустраначки дијалог, који је почео јуче и настављен данас уз посредовање Европског парламента, биће настављен средином новембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво