Хан: Очекујем суспензију такси и наставак дијалога

Одлазећи комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да након избора на Косову очекује суспензију такси и наставак дијалога Београда и Приштине.

"Надам се да ће се то десити што је пре могуће, јер Жозеп Борел је спреман да почне суштинске разговоре о коначном решењу", поручио је Јоханес Хан.

На питање о могућем "систему реципроцитета" уместо укидања такси, што су помињали новоизабрани лидери косовских Албанаца, Хан каже да постоји систем регионалног економског простора који подразумева да нема царина међу земљама Западног Балкана.

"То је оно што ЕУ подржава", истакао је Хан.

Хан је током округлог стола који је организовао за бриселске дописнике са Западног Балкана оценио да ће за неколико недеља, када се успостави нова Европска комисија, ЕУ наставити своју улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине.

"То није нешто што можемо да делегирамо неким земљама чланицама. На нама Европљанима је да водимо тај процес. Исто важи и за друге глобалне играче", закључио је Хан.

Када је у питању могућа промена или корекција граница као део споразума Београда и Приштине, Хан каже да је то само један од елемената у процесу преговора, те подсећа на да је једини услов који поставља ЕУ да да ниједан билатерални споразум не може бити на штету регионалне стабилности.

"Много изасланика може да направи збрку"

Комесар за преговоре о проширењу оценио је да много изасланика у дијалогу Београда и Приштине може да направи збрку која би накнадно морала бити каналисана.

"Добро је имати толико изасланика, али на крају дана то обично направи збрку", рекао је Хан на питање новинара о могућој промени методологије дијалога Београда и Приштине, а након именовања двојице америчких специјалних изасланика и најаве постављања могућег европског изасланика за дијалог.

Подсетио је на пример Трга Мајдан и Украјине када је, према његовим речима, било толико различитих изасланика, интереса и странаца да се енергија трошила на њихово међусобно усклађивање.

"Исто важи и за дијалог Косова и Приштине. Не може се одвијати без нас, јер има утицај на целу европску перспективу", закључио је Хан.

Хан је у разговору са дописницима из балканских земаља у Бриселу нагласио да ће новоименовани шеф дипломатије Жозеп Борел одмах по ступању на дужност, што се очекује 1. новембра, почети да се бави дијалогом и посетити Приштину.

"Чекамо само формирање владе на Косову, док је политичка ситуација у Србији јасна", навео је Хан.

Још једном је поновио да ће дијалог Београда и Приштине почети одмах по успостављану власти и институција на Косову и у Бриселу, али и нагласио да Косово претходно мора да укине таксе на робу из Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво