Скупштина усвојила више закона

Посланици Скупштине Србије усвојили су законе о рачуноводству и ревизији, чији је циљ подизање нивоа квалитета финансијског извештавања у Србији. Поред тога, усвојен је и Закон о контроли државне помоћи.

Законом о рачуноводству је прописано да је један од услова за добијање дозволе за рад да најмање једно лице буде стално запослено у правном лицу и да то лице, или сам предузетник, има професионално звање из области рачуноводства или ревизије стечено код чланице Међународне федерације рачуновођа.

Како је раније рекао министар финансија Синиша Мали, законом је прописано да регистар пружалаца рачуноводствених услуга почне са радом 1. јануара 2021. године, а правна лица, односно предузетници који пружају рачуноводствене услуге, у року од три године од дана ступања на снагу закона морају да ускладе своје пословање са његовим одредбама.

Правна лица, односно предузетници, издаваће фактуре, рачуне и рачуноводствене исправе искључиво у електронском облику, а е-фактуре биће обавезне од 1. јануара 2022. године.

Закон о ревизији прописује да је рок за усклађивање друштава за ревизију годину дана од дана ступања на снагу овог прописа, уз обавезу да обавесте надлежну комисију и комору о томе, при чему се не подноси нови захтев за издавање дозволе.

Нови закони ступају на снагу 1. јануара 2020. године.

Посланици су усвојили и Закон о контроли државне помоћи, чији је циљ јачање транспарентности приликом њене доделе, ефикаснија контрола и отклањање нејасноћа које су уочене у примени постојећих прописа.

Законом је прописано увођење регистра државне помоћи, а он подразумева и испуњење преузетих обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, при чему ће Комисија стећи статус правног лица, располагаће сопственим буџетом и за свој рад одговараће Народној скупштини.

Комисија ће моћи да забрани доделу државне помоћи уколико оцени да је неусклађена, а моћи ће и да наложи повраћај већ додељених средстава.

Осим тога, комисија ће моћи и да казни корисника државне помоћи ако не буде поступао по њеном налогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво