Шта предвиђају измене Закона о финансирању политичких активности

Почетком октобра Влада је у јавну расправу предала нацрт измене Закона о финансирању политичких активности на предлог Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом. Циљ је да се унапреди изборни процес.

Нацрт новог закона треба да реши проблем функционерске кампање. Између осталог тако да јасно забрани коришћење буџетских средстава, службених просторија, возила, веб сајтова и инвентара државних органа, установа и предузећа за изборну кампању. Осим ако нису подједнако доступне свим учесницима.

"Највећа предност ових измена закона је та што је СНС за себе у овом циклусу, а за неке друге странке на наредним изборима подигла је ту лествицу одговорности када је реч о коришћењу и злоупотереби јавних ресурса", каже Бојан Клачар из Цесида.

Већа одговорност учесника, већа овлашћења Агенције за борбу против корупције да их казни ако крше закон, али и краћи рокови, суштина су измена. У Агенцији кажу да је рок од пет дана до када треба да одлуче по пријави, пошто је о њој обавештен и прекршилац, прекратак.

"Право решење би било да агенција донесе одлуку у року од пет дана од дана када има све потребне доказе и све потребне чињенице за одлучивање по поднетој пријави. Онда можемо да прихватимо у року од пет дана и након тога када донесемо одлуку у року од 24 сата да објавимо на сајту. Тако ако се скраћују рокови агенцији морају и свим другим субјектима да се скрате рокови", истиче Драган Сикимић, директор Агенције за борбу против корупције.

Измене су добре, али недовољне, чуло се у расправи.

"Оно што је највећи недостатак у кажњавању кршења овог закона јесте то што се кривично дело веома ретко гони. Такође смо препознали потребу да се то кривично дело испитује посебним доказним техникама као што могу да се испитијују кривична дела корупције и организвоаног криминала", каже Немања Ненадић, "Транспарентност Србија".

Јавна расправа трајаће до 22. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво