Почетак мисије: Гренел и Палмер данас у Приштини, сутра у Београду

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел почиње своју мисију само шест дана од именовања. Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет објавио је на Твитеру да Гренел и Метју Палмер заједно долазе на КиМ.

Позивајући се на кабинет косовског председника, медији су објавили да ће Ричард Гренел данас на КиМ разговарати са Хашимом Тачијем, а Танјугу је из два дипломатска извора потврђено да ће амерички изасланик сутра разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет је објавио на Твитеру да ће Гренел на КиМ доћи заједно са изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун подсећа да је Ричарду Гренелу мисију поверио директно амерички председник Доналд Трамп, што говори о његовој тежини.

Дрецун указује да Гренел мисију почиње у новом политичком амбијенту на Косову и Метохији.

"Хашим Тачи је остао као председник, његов мандат траје, али је његова странка поражена и иде у опозицију", истиче Дрецун.

Иако ће нове странке формирати власт, за сада нема назнака да ће укинути таксе – услов који је Београд поставио за наставак дијалога са Приштином.

"Имамо човека који хоће да буде премијер, али поставља додатне препреке за наставак разговора, уместо да уклони кључну препреку, због које је читав разговор у застоју", подсетио је Дрецун.

Очекује да ће Гренел покушати да унапреди процес и створи услове за наставак дијалога који се одвија под окриљем ЕУ, али и да ће динамику диктирати САД.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 09. окт 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Београд

Све док долазите у Беград преко Приштине, немате никакво поверење српског народа! Хвала вам што тако брзо показасте ваше приоритете!

(среда, 09. окт 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Samo me interesuje

S obzirom da su se Amerikanci direktno ukljucili u proces razgovora, hoce li nasa vlast ukljuciti Ruse i Kineze?

(среда, 09. окт 2019, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

ha,ha

Neka oni rešavaju svoje probleme u SAD, a nas da puste da rešavamo svoje.

(среда, 09. окт 2019, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Strategija

Strategija Kosovske politike dolazi iz Albanije , NATO , Pentagona . Razlog ; SAD i NATO nisu vise svemocni . Rusija nije vise na kolenima , Kina se razvila u svakom pogledu , Kina je ravnopravan igrac , ekonomski i vojno . SAD to znaju i umesto tomahavki upotrebljavaju ekonomske sankcije . Po medjunarodnom pravu , Kosovo je Srpska teritorija , Americka ili NATO baza , po medjunaronom pravu je na Srpskoj teritoriji .
Srpska diplomatija i retorika je bolja nego sto je bila . Srpski politicari treba da prestanu sa bombasticnim izjavama - retorikom . Kaze se ; Za uspeh , porebna je , brzina i vestina . Za Kosovski problem vestina je vaznija . Vesta diplomatija i mnozina , od tri velike sile , dve su na strani medjunarodnog prava i Srbije