Курти: Косово и Албанија треба да се интегришу

Kандидат Покрета "Самоопредељење" за премијера Косова Аљбин Курти је, према прелиминарним резултатима ЦИК-а, добио највећу подршку грађана на протеклим ванредним изборима. Поновио је да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

Аљбин Курти је након проглашења победе за КТВ рекао да се у оквиру Европске уније "не може догодити национално уједињење Албанаца".

"Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овде", рекао је Курти.

Не спори тезу Укшина Хотија, који каже да је национално уједињење исто што и уједињење у оквиру ЕУ, те да то не искључује једно друго, али сматра да "Косово и Албанија треба да се интегришу у оквиру федерације". Као пример наводи Немачку, са децентрализованим инситуцијама.

Према Куртијевим речима, идеја косовског председника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом подразумевала је такође придруживање Косова Албанији, али када, како је рекао, "држава пропадне".

"Не верујем у унију кроз неуспех, већ кроз успех", рекао је Курти и додао да супротно Тачију сматра да "успех Косова уједињује Албанце, не неуспех".

Рекао је и да ће поштовати косовске симболе, али да приликом сусрета са државним врхом Албаније неће гледати на чијој страни стоји застава.

"Заједничко тржиште, заједнички цивилни регистар, предузећа, заједнички владини одбори за спољне послове – то су теме којима ћу се, поред осе Ђаковица–Скадар, бавити у разговорима са премијером Рамом", изјавио је Курти.

"Влада ће Специјални суд за злочине ОВК учинити непотребним"

Говорећи о Специјалном суду формираном за утврђивање злочина које су починили чланови ОВК над Србима и припадницима других мањина, као и над лојалним Албанцима, Курти је рекао да тај суд не може бити укинут, али је додао да ће га његова влада учинити непотребним.

"Штета је што имамо Специјални суд. Не може се укинути јер за то треба више од 80 посланика, укључујући и Србе. Било је позива на разговор, сада влада некаква тишина, вероватно због избора", приметио је Курти, који је обећао адекватну заштиту сведоцима на том суду.

Не верује, каже, да је ОВК починила ратне злочине и злочине против човечности, али је додао да је ратне злочине могао починити било који појединац.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво