Курти: Косово и Албанија треба да се интегришу

Kандидат Покрета "Самоопредељење" за премијера Косова Аљбин Курти је, према прелиминарним резултатима ЦИК-а, добио највећу подршку грађана на протеклим ванредним изборима. Поновио је да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

Аљбин Курти је након проглашења победе за КТВ рекао да се у оквиру Европске уније "не може догодити национално уједињење Албанаца".

"Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овде", рекао је Курти.

Не спори тезу Укшина Хотија, који каже да је национално уједињење исто што и уједињење у оквиру ЕУ, те да то не искључује једно друго, али сматра да "Косово и Албанија треба да се интегришу у оквиру федерације". Као пример наводи Немачку, са децентрализованим инситуцијама.

Према Куртијевим речима, идеја косовског председника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом подразумевала је такође придруживање Косова Албанији, али када, како је рекао, "држава пропадне".

"Не верујем у унију кроз неуспех, већ кроз успех", рекао је Курти и додао да супротно Тачију сматра да "успех Косова уједињује Албанце, не неуспех".

Рекао је и да ће поштовати косовске симболе, али да приликом сусрета са државним врхом Албаније неће гледати на чијој страни стоји застава.

"Заједничко тржиште, заједнички цивилни регистар, предузећа, заједнички владини одбори за спољне послове – то су теме којима ћу се, поред осе Ђаковица–Скадар, бавити у разговорима са премијером Рамом", изјавио је Курти.

"Влада ће Специјални суд за злочине ОВК учинити непотребним"

Говорећи о Специјалном суду формираном за утврђивање злочина које су починили чланови ОВК над Србима и припадницима других мањина, као и над лојалним Албанцима, Курти је рекао да тај суд не може бити укинут, али је додао да ће га његова влада учинити непотребним.

"Штета је што имамо Специјални суд. Не може се укинути јер за то треба више од 80 посланика, укључујући и Србе. Било је позива на разговор, сада влада некаква тишина, вероватно због избора", приметио је Курти, који је обећао адекватну заштиту сведоцима на том суду.

Не верује, каже, да је ОВК починила ратне злочине и злочине против човечности, али је додао да је ратне злочине могао починити било који појединац.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 09. окт 2019, 13:15) - Gracanica [нерегистровани]

Pre-mijer

Kurti nema hrabrost da prihvati funkciju tzv.premijera ove tvorevine, što pokazuju i njegove izjave.Koliko vidim on svojim izjavama iritira Ameriku, a hrani lažnim patroitizmom domaću javnost.

(среда, 09. окт 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Bice, kako da ne

Kad na vrbi rodi grozdje.

(среда, 09. окт 2019, 11:27) - rssi [нерегистровани]

Neće nam biti lako

Ovaj Aljbin se ništa ne pita.
Ni Rama se ne pita.
Oni su marginalci u ovoj priči.
Pitaju se neki drugi.
Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti lako i jednostavno u tim razgovorima i pregovorima a ni nama Srbima sve to izdržati. Zato je nužno potrebno jedinstvo svih na tu temu. I naroda i svih političkih stranaka.

(среда, 09. окт 2019, 10:28) - sreten -anonymous [нерегистровани]

Maaa.....daleko su oni od kompromisa

Nije to covek koji ce doprineti poboljsanju odnosa Albanaca i Srba. Ovaj novi premijer pravi dodatno pored taksi i nove probleme. Vidi se vec sad koje izjave daje. Te hoce neko ujedinjenje, nece EU, sudovi su mu nepotrebni...?!

(среда, 09. окт 2019, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

sve gori od goreg

Nema ovde nikakvih pregovora niti bilo kog resenja.

(среда, 09. окт 2019, 08:00) - Vlajko [нерегистровани]

Da, da

Mlad čovek ali rastao i razvijao se pod okriljem starog, kvazikomunističkog sistema. Termini koje koristi i teorije koje pominje me vraćaju bar tridesetak godina nazad ako ne i mnogo više u doba Marksističko-Lenjinističkog sistema u Albaniji.