Стефановић и Лутовац о међустраначком дијалогу

Посланичке групе добиле су позив за учешће у Међустраначком дијалогу и то уз посредовање Европског парламента. У писму Дејвида Макалистера председници Скупштине Маји Гојковић, предлаже се да се дијалог води у складу са правилом о повељивости, "Chatham House".

Члан Председништва СНС-а Небојша Стефановић изјавио је у емисији "Упитник" РТС-а да та странка подржава дијалог и сваку нормалну комуникацију са свима који желе другачију изборну атмосферу.

Циљ СНС-а је, истакао је, да процес у Републичкој изборној комисији буде потпуно транспарентан.

"Дакле, имаћемо могућност да имамо директне седнице РИК-а, директне резултате и једну нову ствар коју ће РИК моћи да спроведе, а то је да омогући сваком грађанину да након избора дође и провери у изводу из бирачког списка да ли је неко уместо њега гласао", рекао је Стефановић и додао да је таквих инсинуација било у прошлости и да грађани нису били сигурни.

Стефановић, који је у емисији РТС-а гостовао заједно са председником Демократске странке и председавајућим Савеза за Србију, Зораном Лутовцем, и извршним директором Фондације за отворено друштво, Миланом Антонијевићем, напоменуо је да ће се на том састанку разговарати и о 10 закључака владе усвојених на основу препорука невладиних организација.

Као пример је навео закључке о изменама закона о финансирању политичких странака, изменама закона о предузећима, изменама закона о агенцији за борбу против корупције. 

На опаску Лутовца да је данас немогуће да неко из власти говори о корупцији у држави за разлику од времена када је он био саветник премијера Зорана Ђинђића и када му је помагао да напише књигу на ту тему, Стефановић је рекао да се данас о људима из власти умешаних у корупцију не пише, већ се они процесуирају.

Лутовац је поновио да је Главни одбор ДС-а 14. септембра донео одлуку да да неће учествовати у дијалогу власти и опозиције и додао да су досадашњи разговори власти и опозиције били само фингирање СНС-а, а не стварни дијалог, што је Стефановић демантовао.

Антонијевић је рекао да 10 усвојених закључака владе представљају помак, али и да и даље постоји оправдана бојазан да се многе од тих ствари не могу спровести, наводећи као пример питање РЕМ-а и питање медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи