Вучић: Надам се укидању такси и наставку дијалога

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је Српска листа остварила најубедљивију победу у историји на изборима на Косову и Метохији. Очекујем укидање такси од 100 одсто на српску робу и наставак дијалога, рекао је председник.

Александар Вучић је, на конференцији у Палати "Србија", рекао да је Српска листа у свим српским срединама на ванредним изборима на КиМ освојила више од 98 одсто гласова.

"Имао сам и учествовао сам у много различитих победа на разним изборима и кад су говорили да немамо шансе. Ово ми је једна од најдражих победа остварена у најтежим условима, када су и многи представници међународних организација и земаља дали све од себе да сруше монопол Српске листе и утицај Београда", истакао је председник. 

Срби су, каже, изашли на изборе више него икада раније јер су желили да покажу љубав према својој отаџбини Србији.

Додао је да је "ово најубедљивија победа Српске листе у историји на Косову и Метохији".

"Ово је јасан сигнал да су Срби јаки, чврсти, јединствени и да ће чувати своје име и своје српско презиме", рекао је Вучић у обраћању након ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији.  

Српски народ, према његовим речима, показао је и да му је важно да коначно неко брине о њима, издваја новац и бори се за њих. 

"Имамо зашто да разговарамо" 

Одговарајући на питања новинара, рекао је да је сасвим сигурно да и Срби и Албанци имају много тога због чега би требало да разговарају.

"Гарантујем да српску државу и српски народ нико неће тако једноставно срушити и победити као што су неки планирали", указао је председник, изразивши уверење да ће ко год дође на власт у Приштини таксу сигурно укинути.

"Можете да хапсите људе што вам се не свиђа што имају српске личне карте, или шта мисле о Рачку, али не можете да им уништите љубав према Србији", поручио је Вучић.

Рекао је да је ово као закључак велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више.

Убедљива победа Српске листе у српским срединама значи да ће Листа имати 10 од 10 посланичких места, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту.

"Очекујем победу Куртија, разговараћемо с њим"

Председник је рекао да не искључује могућност да Самоопредљење Аљбина Куртија, уз гласове из иностранства, освоји највише гласова.

"За сада води ДСК Османија и Мустафе, Самоопредељење је другопласирано, али очекујем да они из иностранства добију пуно гласова, тако да не бих искључио могућност да заврше на првом месту. То би била велика радост за неке од српских политичара који су подржавли ту партију која у свом програму има стварање велике Албаније. За мене није", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је тако одговорио на питање новинара како види резултате албанских партија, будући да од тога зависи наставак дијалога.

Вучић је истакао да је за њега важно да може да разговара са легитимним представником Албанаца.

"Бићемо спремни да разговарамо са легитимним представницима Албанца, ма ко то да је, нисмо ми ти који ћемо да их бирамо, нисам ја пуштао Аљбина Куртија из затвора него ДОС, нисам ја сарађивао са њим него неки други , али наше је да разговарамо са њима и то ће бити веома тешки разговори. Нема ту велике филозофије, не очекујте да ће бити лако за нас, али неће бити једноставно ни за њих, али у томе и јесте смисао преговора - да разговарате и да покушате да нађете компромисно решење", истакао је Вучић.

Рекао је да очекује да ће влада у Приштини бити формирана у децембру и да ће та нека друга власт укинути таксе, али ће преговори, каже, свакако бити тешки. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво