ИЗ ЧАСА У ЧАС

Српска листа убедљива у српским срединама на Косову и Метохији

Српска листа освојила је, на ванредним парламентарним изборима на КиМ, свих 10 посланичких места, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту. На основу 85 одсто обрађених гласова, воде покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова. Трећа је Демократска партија Косова. Коалиција Рамуша Харадинаја доживела велики пораз. Излазност на ванредним изборима 44,19 одсто.

23.45 – Последњи подаци централне изборне комисије показују да воде покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова. Разлика између ове две партије је у свега неколико хиљада гласова, јавља репортер РТС-а.

23.35 – На основу обрађених 80 одсто гласова води Самоопредељење са 26,02 одсто. Други је ДСК са 25,03 одсто, а трећи ДПК са 21,15 одсто.

23.30 – Председница Владе Ана Брнабић, као и министри у Влади упутили су честитке поводом убедљиве изборне победе Српске листе. 

23.20 – Лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи најављује да ће та партија бити опозиција у наредном сазиву скупштине. Рамуш Харадинај индиректно признао пораз.

22.40 – Нови подаци ЦИК-а, на основу 70,16 одсто обрађеног материјала: Води Самоопредељење (Курти) са 26,03 одсто, други је ДСК (Мустафа) са 25,35 одсто, а трећи ДПК (Весељи) са 21,65 одсто гласова. Коалиција Рамуша Хамуша Храдинаја има 11,74 одсто, а Фатмира Љимаја 5,16.

22.15 – Чланови Српске листе, присталице и грађани окупљају се у центру Косовске Митровице како би прославили победу. У центру Грачанице присталице Листе победу прославиле уз ватромет.

22.00 – Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу међу српским странкама. Листи припада свих 10 мандата, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту.

21.40 – Најубедљивија победа Српске листе у историји, рекао је председник Александар Вучић на конференцији за медије у Палати "Србија". 

21.30 – Резултати ванредних парламентарних избора на основу 40 одсто обрађених гласова: води ДСК Исе Мустафе са 25,28 одсто, следи Самоопредељење са 24,03 одсто и ДПК Кадрија Весељија са 22,82 одсто. Коалиција Рамуша Харадинаја освојила је 12,66 одсто.

21.00 – Први прелиминарни резултати ЦИК-а (14 одсто обрађених гласова): Демократски савез Косова (Иса Мустафа) 22,11 одсто, Демократска партија Косова (Кадри Весељи) 20,79 одсто, Самоопредељење (Аљбин Курти) 17,79 одсто гласова. 

20.50 – Кадри Весељи, Аљбин Курти и ДСК прогласили победу. Чекају се први прелиминарни резултати ЦИК-а. 

20.20 – Председник Александар Вучић обратиће се у 21.30 поводом избора на Косову и Метохији. Директан пренос на Првом програму РТС-а.

19.50 – Нови подаци ЦИК-а: Излазност 44,19 одсто, највише у Обилићу и Зубином Потоку.

19.30 – Излазност на ванредним парламентарним изборима је 43,5 одсто, показују први подаци Централне изборне комисије. 

19.10 – Прва излазна анкета, коју је организовао Клан Косова, показује да ће покрет Самоопредељење (Aљбин Курти) и Демократски савез Косова (Иса Мустафа) добити oко 30 одсто гласова, Демократска партија Косова (Kaдри Весељи) 22 одсто, а коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије (Рамуш Харадинај, Агим Чеку) 10 одсто. 

19.00 – Затворена биралишта на КиМ. Почело пребројавање гласова. 

Десет посланичких места у косовском парламенту, колико је укупно загарантовано Србима, освојили су посланици Српске листе након ванредних парламентарних избора.

Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу међу српским странкама и додао да је листа освојила више од 98 одсто гласова у српским срединама.

"У Северној Митровици Српска листа је освојила 98,07 одсто гласова, СЛС 0,47 одсто гласова, Покрет косовских Срба 0,76 одсто гласова и Слобода 0,7 одсто гласова. Ово је показатељ коме Срби верују. Срби верују нашој држави, држави Србији и нашем председнику Александру Вучићу", нагласио је Ракић.

Захвалио је грађанима који су изашли на гласање, истакавши да су тиме показали одговорност за ситуацију у којој се налази српски народ на Косову.

"Такође, желим да кажем да је ово пораз Европске уније, јер када ЕУ позива земље ЕУ на јединство, онда је то демократија. Када Александар Вучић и држава Србија позивају српски народ на јединство, онда то није демократија", рекао је Ракић и позвао ЕУ да разјасни свој став по том питању. 

У центру Косовске Митровице окупили су се грађани и присталице Српске листе који су, уз трубаче, прославили победу. У центру Грачанице присталице Листе победу прославиле уз ватромет.

Води Смоопредељење Аљбина Куртија

Подаци косовске централне изборне комисије, показују да води дојучерашњи опозициони покрет "Самоопредељење" Аљбина Куртија. Други је Демократски савез Косова Исе Мустафе.

Разлика између ове две партије је око једног процента тј. свега неколико хиљада гласова.

Према прелиминарним резултатима, трећа снага је Демократска партија Косова Кадрија Весељија.

Коалиција Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, и Социјалдемократске партије Агима Чекуа, према последњим информацијама, има око 11 одсто.

Коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија освојила је 5,04 одсто.

Бивши премијер Харадинај је, након објављивања резултата, индиректно признао пораз. Истовремено, лидер ДПК Кадри Весељи најављује да ће та партија бити опозиција у наредном сазиву скупштине.

Излазност 44,19 одсто 

Право гласа на ванредним парламентарним изборима имало је 1.900.000 бирача, у српским срединама око 120.000.

Централна изборна комисија објавила је на конференцији за медије да је излазност на изборима била 44,19 одсто или 811.683 бирача.

То је нешто више у односу на раније изборе – на изборима 2017. године излазност је била 41, а три године раније 42,5 одсто.

Највећа излазност забележена је у српским срединама – Зубином Потоку, Штрпцу, Новом Брду, Грачаници, Северној Косовској Митровици.

Без већих неправилности 

Изборни дан у српским срединама протекао је релативно мирно, није било већих неправилности.

У северној Косовској Митровици тужилаштво је одредило задржавање двема особама, члановима бирачког одбора, због омогућавања гласања са неважећим документом.

У албанским срединама било је проблема. Косовско тужилаштво саопштило је да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дела.

Ниједан сазив до сада није издржао пун мандат 

На изборима је учествовало укупно 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Изборе је надгледало више од 30.000 посматрача, а Европска унија имала је сопствену посматрачку мисију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво