Вучић и Саркисјан положили венце на јерменски споменик

Председници Србије и Јерменије, Александар Вучић и Армен Саркисјан, положили су у Земуну венце на јерменски хачкар – крст камен, симбол српско-јерменског пријатељства.

Крст камен је и симбол захвалности јерменског народа седморици припадника РВиПВО погинулих 1988. док су превозили хуманитарну помоћ у Јерменију настрадалу у земљотресу.

На венцу који је положио председник Србије пише: "Страдалим ваздухопловцима, херојима хуманости, председник Републике Александар Вучић", док на венцу од цвећа у бојама јерменске заставе пише: "Од председника Републике Јерменије", на јерменском и енглеском.

У српској делегацији налазили су се и министар одбране Александар Вулин и министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Полагању венаца присуствовали су и бројни представници војске и грађани.

Председник Јерменије разговарао је са члановима породица погинулих који су превозили хуманитарну помоћ и позвао их да буду његови лични гости и да заједно оду на место трагедије.

"За нас је земљотрес који је однео бројне жртве био трагедија, а додатни шок био је када су погинули пилоти", рекао је председник Саркисјан.

Седмочлана посада авиона Ан-12 страдала је 12. децембра 1988. године приликом пада авиона надомак Јеревана, преносећи хуманитарну помоћ становништву угроженом у катастрофалном земљотресу.

Тада су погинули потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

Као знак захвалности за пружену помоћ и у знак сећања на страдалу посаду, јерменски народ је 1993. године Београду даровао хачкар – крст у камену, препознатљив знак јерменске културе. Спомен-крст који је постављен у Земунском парку место је сећања на погинуле припаднике РВиПВО.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Жељко Билић, учествовала је 2018. године на комеморацији одржаној у Јерменији, када је обележено 30 година од погибије пилота.

Председник Јерменије претходно је уз војне почасти положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. Саркисјан је са градоначелником Београда Зораном Радојичићем положио цвеће и на јерменске надгробне плоче које се налазе на Калемегдану.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво