Вучић: Србија укида визе и отвара амбасаду у Јеревану

Председник Србије Александар Вучић најавио је отварање амбасаде Србије у Јеревану до краја године, као и укидање виза за јерменске грађане у циљу даљег јачања пријатељства јерменског и српског народа. Истакао је да се нада реципрочном потезу Јеревана. Потврђена посвећеност и жеља да две државе јачају сарадњу и отворе ново поглавље у међусобним односима, изјавио Армен Саркисјан.

Александар Вучић је, након разговора са председником Јерменије Арменом Саркисјаном, коме је приређен свечани дочек, указао да ће реализација макар само дела свега онога о чему су разговарали значајно ојачати пријатељство две земље.

Нагласио је да су политички односи две земље веома добри, и навео да Јерменија разуме нашу ситуацију по питању КиМ, док се Србија труди да има добро балансирану позицију и увек подржава мирно решење проблема који постоје у региону у којем је Јерменија.

Најавио је да ће Србија показати већу отвореност у односима са Јерменијом тиме што ће пре краја године отворити амбасаду у Јеревану, и да ће Србија укинути визе за јерменске грађане, те да се нада реципрочном потезу Јеревана.

"Везе које спајају наше народе су огромне. Људи можда не знају да је музику за песму 'Востани Сербије' компоновао Варткес Баронијан. Ја сам највише знао о Тиграну Петросјану, шаховском велемајстору, али и о другим Јерменима, као што је био Шарл Азнавур", приметио је Вучић.

Пренео је да Јерменија има бројну дијаспору, само у Русији три милиона људи, да су то вредни и моћни људи и додао да бисмо могли сарађивати по питању дијаспоре и наћи заједничке пројекте.

Најавио је да ће председник Јерменије са премијерком Аном Брнабић разговарати о дигитализацији, пошто Јерменија велики значај придаје модерним технологијама и вештачкој интелигенцији.

Вучић је казао да Јерменија много улаже у едукативне центре за развој омладине, како би била у стању да се носи са трендовима савременог света, те да нека искуства можемо разменити и заједнички позивати светске компаније да оснивају своје центре у нашим земљама, али и да заједнички иступамо на трећа тржишта са одређеним производима и идејама.

Навео је и да је разговарао о преради хране, испоруци и логистици, изразивши уверење да можемо пронаћи много тога заједничког.

Подсећајући да Србија 25. октобра потписује споразум око даљих трговинских слобода са Евроазијском унијом, казао је да са Јерменијом можемо да нађемо тржишта на Арабијском полуострву, односно у земљама у њиховом суседству.

Казао је да остаје да се размотри могућност, о којој је разговарао са Саркисјаном и приликом састанка у Минхену, да се успостави авио-линија између Београда и Јеревана.

Према његовим речима таква линија била би важна за научну, интелектуалну, али и пословну повезаност, па треба видети може ли таква линија финансијски да се одржи.

Свом госту, са којим намерава, како каже, дуже да разговара вечерас и сутра у циљу продубљивања веза два истински искрено пријатељска народа, пожелео је добродошлицу и да се осећа као код своје куће, те најавио да ће му понудити српску кајсијевачу, а да је он спреман одмах да попије јерменски коњак.

Позив Вучићу да посети Јерменију

Председник Јерменије је истакао да је у разговору са председником Србије потврђена посвећеност и жеља да две државе јачају сарадњу и отворе ново поглавље у међусобним односима.

Саркисјан је изразио наду да ће у блиској будућности моћи да угости председника Србије у Јерменији, у званичној посети.

Истичући захвалност на срдачној добродошлици, истакао да постоји простор за интензивирање сарадње у различитим областима и подсетио на помоћ српског народа Јерменији након великог земљотреса 1988. године коју та земља, како је истакао, не заборавља.

"Ово је моја прва званична посета Србији. Наши народи имају вековне, дуге историјске и културне везе које данас прерастрају у динамичне међудржавне односе засноване на визији за будућност", рекао је Саркисјан на заједничкој конференцији за новинаре са српским председником.

Додао је да су данашњи разговори били конструктивни, као наставак састанака у Минхену, током Безбедносне конференције почетком ове године.

"Заједнички смо потврдили посвећеност и жељу да јачамо сарадњу и отворимо ново поглавље у нашим односима, политички дијалог Србије и Јерменије, сарадњу у области прехрамбене индустрије, туризма, ИТ, вештачке интелигенције, комуникације, у којима видимо развој, како бисмо радили на спровођењу нових иницијатива", рекао је Саркисјан.

Он је додао да покретач сарадње две земље може бити сарадња у иновацијама и високим технологијама, због чега су у делегацији Јерменије представници високотехнолошких компанија, који ће разговарати са српским колегама о могућностима за улагања.

Посебно је подвукао прилику коју ће Србији пружити тржиште Евроазијске економске уније, којем Србија треба да приступи крајем овог месеца, током председавања Јерменије тој унији.

Нове могућности за јерменско-српску сарадњу 

Подсетио је да је Јерменија 2017. године потписала споразум о обухватном и проширеном партнерству са ЕУ, што отвара нове могућности за јерменско-српску сарадњу.

Саркисјан је додао да су на састанку разговарали о питањима од регионалног и међународног значаја и истакли потребу о интензивирању сарадње и редовним консултацијама у међународним организацијама.

Председник Јерменије поздравио је одлуку Србије да укине визе за грађане те земље, као и најаву отварања амбасаде Србије у Јерменији.

Саркисјан је поручио да јерменски народ никада неће заборавити непроцењиву подршку српског народа током разорног земљотреса у Јерменији 1988. године.

У том погледу, навео је да ће сутра посетити Авалу, где ће одати пошту српским пилотима који су погинули када се 12. децембра 1988. године, њихов авион срушио приликом хуманитарне мисије, у оквиру које је тадашња СФРЈ послала помоћ Републици Јерменији разореној стравичним земљотресом недељу дана раније.

"Хвала вам на топлој и срдачној добродошлици и на вашој пажњи коју сте посветили развоју јерменско-српских односа", закључио је Саркисјан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво