Брнабић: Грађани нису наши курири, већ смо ми њихов сервис

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је остварен велики напредак у области реформе јавне управе, која је, уз владавину права и економске реформе, један од три кључна стуба европских интеграција Србије.

На представљању извештаја СИГМЕ, организације која је у оквиру Еворпске комисије и ОЕЦД задужена за праћење реформи јавних управа, Ана Брнабић је истакла да у том извештају стоји да је Србија постала лидер у региону у области пружања услуга грађанима и електронској управи, са амбицијом да се такмичи са најбољима у свету.

"Овај извештај нам даје снажан ветар у леђа да наставимо даље", подвукла је Брнабић.

Србија, како каже, зна каква треба да постане управа како би грађани у сваком тренутку били уверени "да смо ми ту због њих, а не они због нас".

"Грађани треба да знају да смо ми њима сервис, а не они наши курири од којих се очекује да нам олакшају посао", истакла је Брнабић.

Премијерка је навела да ће наставити да инсистира на дигитализацији која, поред осталих предности, представља и значајан инструмент у борби против корупције.

Како каже, запослени у јавној управи међусобно су до сада разменили више од 5,3 милиона података, што значи да толико пута грађани нису носили папире од шалтера до шалтера, већ да је то управа радила за њих, од 1. јуна 2017. године, када је пуштен у рад систем за аутоматску размену података.

Брнабић је подсетила да су уведне важне електронске услуге, као што су е-репцет, е-беба, е-дневник, електронски упис деце у вртић, плаћање платним картицама на проталу е-управе, плаћање и провера пореза на имовину...

Навела је и да је 2016. године преузела Министарство за државну управу и локалну самоуправу, али да је пре тога много тешких ствари било решено и да за то дугује велику захвалност њеној претходници на министарском месту, Кори Удовички.

"Данас су грађани Србије навикли на електронску управу. Захтевају од нас више електронских услуга и критикују што смо спори, што још увек постоје папири по које треба да одлазе на шалтере уместо да их државни органи размене између себе", навела је она.

Да реформа јавне управе иде у добром правцу сведочи, како каже, и истраживање које је урађено за потребе УСАИД Пројекта за економски развој, којим је било обухваћено 1.000 малих и средњих предузећа.

"Чак 72 одсто предузећа каже да је порасла транспарентност и предвидивост пословања у нашој земљи у последњих 12 месеци. У 2013. години то је било 45 одсто", закључила је премијерка. 

Фабрици: Реформа јавне управе покретачка снага за приступ ЕУ

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је реформа јавне управе, која има највећи утицај свакодневни живот грађана и пословања уједно и једна од покретачких снага за приступ Србије ЕУ.

"То су два лица истог новчића. Што буде више напретка, биће више резултата који ће се осетити у животу грађана", рекао је Фабирци на представљању извештаја СИГМЕ.

"Реформа јавне управе је мотор демократксе управе засноване на принципима владавине права. Ефикасна, транспарентна, одговорна јавна управа доприноси економском напретку, као важном елементу развоја државе, а уштедом средстава осигурава и додату вредност за државу", нагласио је Фабрици.

Подсећајући да је ЕУ у реформе јавне управе у Србији већ инвестирала 80 милиона, он је истакао задовољство што се виде резултати кроз омогућене е услуге.

Како је рекао, портал е управе већ је увезао више од милион грађана Србије што је важан резултат за ИТ страну.

"Када говоримо о успеху треба да се осврнемо у на област у којој још има посла да се уради. У том смислу у нашем годишњем извештају за ЕК охрабрујемо Србију да уради више на транспаретности јавних набавки и да додатно уложи у професинализацију државних службеника, то ће бити део разговора који ће се одвијати сутра", навео је шеф Делегације ЕУ.

Он је указао да се реформа јавне администрације не дешава преко ноћи већ да је то процес у којем резултати стижу како се реформа имплементира.

"У том процесу ЕУ ће бити уз српске власти и грађане, како би рефомра била што дубља и што ефикаснија", рекао је Фабрици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво