У Скупштини расправа о ребалансу буџета за 2019. годину

Посланици Скупштине Србије расправљају о ребалансу буџета за 2019. годину којим се предвиђа повећање плата у јавном сектору од осам до петнаест одсто од 1. новембра. Министар Синиша Мали изјавио је да се ребаланс ради захваљујући суфициту у буџету од 46,6 милијарди динара. Навео је да ће вишак новца бити расподељен за повећање плата у јавном сектору, на исплату једнократне помоћи пензионерима, помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима и на капиталне инвестиције.

Ребалансом буџета је предвиђено да се до краја године потроши вишак средстава који је током 2019. године остварен у буџету од 50 милијарди динара.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се ребаланс за 2019. годину ради захваљујући суфициту у буџету који износи 46,6 милијарди динара, наводећи да ће вишак новца бити расподељен за повећање плата у јавном сектору, на исплату једнократне помоћи пензионерима, помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима и на капиталне инвестиције.

Мали је прецизирао да ће плате запосленима у јавном сектору бити повећане од 1. новембра осам до 15 одсто, а просечно 9,6 одсто.

Према његовим речима, медицинске сестре ће добити највеће повећање од 15 одсто, следе доктори са 10 одсто, установе културе такође са 10 одсто, док ће запослени у просвети и предшколским установама имати повећање од девет одсто, колико и запослени у установа социјалне заштите и МУП-у.

Запослени у Управи царина и Пореској управи добиће повећање од осам одсто.

"Намера нам је да задржимо квалитетан кадар у јавном сектору, а како би грађани Србије имали квалитетније здравство, школство, социјалну заштиту, а као држава се посебно боримо за останак медицинских сестара и доктора у земљи, тако да, осим повећања плата, улажемо и милијарду евра у здравствену инфраструктуру, односно пре свега у болнице и клиничке центре", рекао је Мали.

Министар је рекао да ће пензионерима намењена једнократна помоћ од 5.000 динара која би требало да им буде исплаћена око 1. децембра.

Рекао је и да су на дневном реду заседања скупштине три важна закона, а поред измена и допуна буџета за 2019. годину, то су и Предлог измена И допуна Закона о буџетском систему и Предлог измена и допуна Закона о порезу на додату вредност.

"Ово је први пут после пет година да радимо ребаланс, и то позитивни ребаланс, због вишка прихода, а не због мањка прихода, како су то радили они пре нас", рекао је Мали.

Позитивни ребаланс буџета 

Он је додао да смо прошли кроз тешке реформе, али да су захваљујући томе створени услови да се данас може говорити о позитивном ребалансу буџета.

Мали је навео да је у јулу стопа привредног раста износила 4,4 одсто, а стопа незапослености на крају другог квартала ове године била је 10, 3 одсто и више је него преполовљена у односу на 2013. годину, када је износила 25,9 одсто.

Такође, као резултат ниских инфлаторних притисака, инфлација се од почетка године налази на ниском нивоу, и за период јануар - јул износи 2,2 одсто, док је у 2011. години она била 11 одсто, а у 2012.години 7,8 одсто.

Мали је навео да се јавни дуг континуирано смањује и да је на крају августа износио 51,9 одсто, подсетивши да је пре само неколико година јавни дуг био преко 70 одсто БДП-а.

"Стране директне инвестиције су у првих седам месеци ове године достигле 2,31 милијарде евра, што је за 43 одсто више него у истом периоду прошле године. Такође, у току прошле године, привукли смо 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него све земље у региону заједно", рекао је Мали.

Подсетио је да је и једна од три највеће рејтинг агенције на свету "Фич" недавно повећала кредитни рејтинг земље.

Министар финансија је подсетио и да је у септембру повећана минимална цена рада са 27.022 динара на 30.022 динара што је повећање од 11,1 одсто.

"То је највеће повећање минималне цене рада у асполутном износу у Србији икада, и довољно говори о нашој намери да побољшавамо квалитет живота грађана којима је то најпотребније", рекао је Мали.

Он очекује да просечна зарада у Србији већ у децембру достигне 500 евра.

"Ништа од наведеног не би било могуће, да председник Србије Александар Вучић није 2014. године започео програм фискалне консолидације", рекао је Мали и додао да су реформе из 2014. године биле неопходне за спровођење фискалне консолидације.

Мали је рекао да ће се у ребалансу наћи и издвајање за дужнике у швајцарским францима, прецизирајући да је 15.734 грађана прихватило договор са банкама.

Додао је и да се почиње са реализацијом инвестиционог плана и да је апсолутни приоритет изградња аутоптева.

"Крећемо и у изградњу Моравског коридора" 

"До краја године крећемо и у изградњу Моравског коридора, важне саобраћајнице која ће да повезује два најважнија коридора - Коридор 10 и Коридор 11. Овај ауто-пут ће бити дужине 112 километара, а у сврху његове изградње ће из буџета бити издвојено додатних 14 милијарди динара", рекао је Мали.

Такође, ребалансом буџета издваја се новац и за деонице Прељина - Пожега (550 милиона динара), Обреновац - Љиг (5 милијарди динара), Београд - Сарајево (1,450 милијарди динара), Рума - Шабац - Лозница (500 милиона динара), као и за рехабилитацију путева (2,5 милијарди динара додатних средстава).

Када је реч о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, он предвиђа ослобађање од ПДВ-а за ауто-путеве за чију је изградњу посебним законом утврђено да представља јавни интерес.

Осим тога, у предложеним изменама је и смањење износа по основу кога страни путници могу остварити право на повраћај ПДВ са 100 евра на 6.000 динара, односно на дупло мањи износ. 

Посланици владајуће већине су на седници Скупштине Србије најавили да ће подржати ребаланс буџета. Они су похвалили то што ће буџетски суфицит бити усмерен на повећање плата, помоћ пензионерима и капиталне инвестиције.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић рекао је држава враћа грађанима њихове паре. Он је похвалио министра финансија да добро обавља посао и да је постигао добре резултате.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић осврнуо се на блокаду Ректората и поручио министру финансија да настави посвећено да обавља свој посао, који, како каже, даје резултате.

Посланик Странке модерне Србије Александар Стевановић указао је да се наредни буџети морају усмерити ка расту и ка малим и средњим домаћим предузећима и да се мора више размишљати о растерећењу привреде.

Посланик СДПС Иван Бауер рекао је да ће суфицит бити употребљен за нешто добро и корисно.

Навео је и да су грађани поднели највећи терет фискалне консолидације и да су заслужили да се то одрази сада кроз раст плата и пензија

Посланици ПУПС-а су указали на то да не би смело да дође до великог раскорака између просечних плата и пензија.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Золтан Пек поздравио је што ће суфицит у овогодишњем буџету бити искоришћен за повећање плата у јавном сектору, једнократну помоћ пензионерима и помоћ грађанима који су се задужили у швајцарским францима, као и за капиталне инвестиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи