Хависто: Неприхватљиве таксе, али и лобирање Србије

Министар иностраних послова Финске Пека Хависто истакао је данас у Београду да су неприхватљиве огромне таксе које је увела Приштина, али и да лобирање Србије за повлачење признања негативно утиче на процес проналажења решења косовског питања.

Пека Хависто је, на заједничкој конференцији са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, рекао да је његова земља спремна на све начине да помогне дијалогу Београда и Приштине, истичући да је за то важна добра воља свих страна.

Приштини сам пренео да су огромне таксе на српску робу неприхватљиве, рекао је Хависто, а вама преносим да се лобирање за повлачење признања негативно одражава на наставак дијалога.

Изразио је наду да ће се дијалог моћи ускоро да се настави и уверење да ће ЕУ у томе моћи да помогне.

Нагласио је да Финска подржава проширење ЕУ и да сматра да треба наставити процес, те да се нада и да ће током председавања Финске ЕУ напредовати и европско приближавање Северне Македоније и Албаније, што, како је додао, зависи од много фактора.

"За нас је важно да Западни Балкан буде укључен у европску сарадњу. Тај регион није изван Европе. Ваша улога је важна у ЕУ. Подржавам европску сарадњу и сматрам да је Србија важна компонентна у њој", истакао је шеф финске дипломатије.

Хависто је поводом предстојећих избора у Србији рекао да је и сам био део опозиције, и да сматра да је њена улога у демократији значајна и изразио очекивања да ће многе препоруке ОДИХР бити укључене у изборни процес.

Пренео је да је са Дачићем разговарао и о улози цивилног друштва и младима, који су важни за будућност земље.

Хависто је говорио и о Брегзиту. Рекао је да је Велика Британија важан економски партнер земљама Европске уније, због тога би, каже, Брегзит без договора погоршао те економске везе. 

Дачић: Односи добри, велики простор за даље унапређење

Србија и Финска имају добре билатеране односе, истакао је министар спољних послова Србије.

Дачић је истакао да је Србија захвална Финској на подршци евроинтеграцијама, јер, како је рекао, постоје и земље у ЕУ које су против политике проширења, односно оне које сматрају да треба успорити са тим, док Унија сама не изврши реформе и промене после унутрашњих проблема.

"Финска је једна од земаља која подржава политику проширења и сматра да проширење треба неометано да се настави, и ми смо захални на томе", рекао је Дачић.

Додао је да је Србија спремна да учествује у свим иницијативама Финске у том погледу, као и да је спремна да отвори што више поглавља за време финског председавања, како би брже напредовала ка ЕУ.

Такође, Дачић је рекао да су теме разговора биле и регионална сарадња, унутрашња политичка ситуација, као и питања избора на КиМ, избора у Србији, и она важна за наставак дијалога са Приштином.

Пренео је новинарима да је у разговору са финским колегом истакао да Србија жели да се дијалогом дође до обострано прихватљивог решења за Косово.

Такође, навео је и да ће Србија испунити препоруке које је ОДИХР дао за парламентарне изборе, али да му се, каже, чини да је код неких опозиционих странака више реч о бојазни од резултата избора, јер је безбедније и сигурније да не учествују него да учествују.

Подсетио је да је формирана радна група која се бави сарадњом са ОДИХР, на чијем је челу потпредседник владе Небојша Стефановић.

Говорећи о економским односима две земље, Дачић је рекао да је сарадња релативно мања у односу на могућности, а прошле године је трговинска размена износила око 150 милиона евра.

"То може да буде и много више", констатовао је Дачић и додао да постоје области у којима би две земље могле да имају и већу робну размену и инвестиције.

У том смислу, Дачић је навео да је Србија спремна да тражи све начине за повећање динамике сусрета удружења, комора, пословних форума.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво