Посланичка питања o блокади Ректората

Посланици СНС-a и СПС-a питали су надлежне органе о блокади ректората од стране удружења "1 од 5 милиона", као и да ли је на ректорку Универзитета у Београду Иванку Поповић извршен политички притисак да, како кажу, примети после десет дана да су у ту зграду улазили чланови владајуће коалиције, али не и опозициони политички лидери.

Посланик СНС-а Александар Марковић питао је којом методологијом је Поповићева препознала чланове владајућих странака током блокаде ректората.

"Да ли јој је неко рекао да то мора да каже? Можда је неко довео у заблуду или извршио притисак на њу? Она је десет дана након што јој студенти из организације "1 од 5 милиона" нису дозвољавали да уђе у канцеларију рекла да су из владајуће странке упали у ректорат, а наводно није видела Бошка Обрадовића, Маринику Тепић и Зорана Лутовца који нису ни крили (да су били тамо)", рекао је Марковић.

Марковић сматра да је "свима јасно да је то био политички протест и ‘тужна представа‘ Савеза за Србију и Драгана Ђиласа".

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић упитао је да ли је логично да "15 назови студената" не дозволи ректорки да обавља свој посао, као и да ли је то академско или политичко питање.

Милићевић је истовремено инсистирао на државној реакцији, зог протеста дела опозиције испред куће заменика градоначелника Горана Весића.

Наводећи да део опозиције стално указује на слободу медија, Милићевић је упитао да ли је нормално да њихови лидери прете главном и одговорном уреднику једних новина јер им се не свиђа начин на који извештава.

Медији, како каже, имају право да се баве уређивачком политиком и морају бити ослобођени сваког притиска.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић затражио је одговор од Министарства просвете шта ће предузети да се, како каже, врати аутономија Универзитету у Београду, указујући недавно на блокаду ректорака од стране, како каже, "времешних студената".

"Мислим да ни ректорка није света крава. Не знам да ли је старија ректорка или студенти који су заузели ректорат. Дакле, шта ћете предузети да се поврати аутономија и да ректорат не буде политички брлог организације 1 од 5 милиона", упитао је Ристичевић и навео да је аутономија нарушена јер су у зграду долазили политички лидери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво