Реакције на проглашење Статута

Чврсто сам уверен да је Статут урађен у циљу интегритета земље, рекао председник Борис Тадић. ДСС ће пред Уставним судом покренути иницијативу за оцену уставности Статута.

Председник Србије Борис Тадић је оценио да је проглашени Статут Војводине усаглашен у циљу очувања интегритета земље.

"Добро је да се данас проглашава Статут и да смо прошли процедуру. Сви закони и акти морају да буду постављени у циљу очувања земље. Било је проблема са усвајањем Статута, али чврсто сам уверен да је он урађен у циљу интегритета земље", рекао је Тадић након оварања и обиласка античког локалитета Царске Палате Сирмијум у Сремској Митровици.

Председник Србије је навео да је Статут прошао демократски дијалог који је "нешто дуже трајао" али да је због тога и уверен да је он добар.

Портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић најавио је да ће та странка покренути иницијативу за оцену уставности Статута Војводине пред Уставним судом.

"Анализе ДСС-а указују да Статут крши више чланова Устава, рекао је Младеновић на конференцији за новинаре и најавио "да ће један од корака да се заустави тај сепаратистички акт бити и захтев за оцену уставности Статута".

Претходно је Градска омладина ДСС-а у Новом Саду затражила од председника Извршног већа Бојана Пајтића да испуни обећање од 21. фебруара и покрене поступак пред Уставним судом о евентуалној уставности појединих одредби Статута покрајине.

Андреја Младеновић је рекао да буџетом за наредну годину нису предвиђена средства за пренос надлежности на Покрајину, нити увећање њене администрације и оценио да ће ти трошкови вероватно бити финансирани из буџетске резерве, као и да ће их платити грађани Србије.

Посланици Скупштине Војводине данас су свечано прогласили нови Статут Покрајине.

За проглашење Статута гласало је 86 посланика владајуће коалиције, док су три посланика коалиције Демократске странке Србије и Нове Србије била против.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво