Вучић у УН: Нема преговора са онима који кажу "моје је моје, а да преговарамо о ономе што је твоје"

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Уједињеним нацијама да српски народ пре свега жели мир и стабилност и могућност да економски напредује.

Александар Вучић је рекао да се у УН окупљају као деца када треба да чујемо шта велики моћници мисле о нама.

"Помало се плашимо, помало смо уплашени и радујемо се када се то заврши, када се не појавимо у њиховим говорима. Нажалост, ми гледамо са подсмехом на оне који су поменути, јер нисмо на њиховом месту и што смо преживели још једну годину", рекао је Вучић.

Навео је да не говори о једној великој сили, већ о свим великим силама.

"Ја долазим из једне мале земље, највеће на Западном Балкану, долазим из народа који је доживео највеће патње у Јасеновцу у Другом светском рату и који пре свега највише жели да има мир, стабилност и могућност да економски напредује у 21. веку", истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, бивша Југославија и њени правни наследници су једни од оснивача несврстаног покрета.

"Данас смо на путу ка ЕУ, то је стратешка посвећеност наше земље. Ми данас овде не само да подвлачимо право на независност и сувереност малих земаља већ и да будемо способни да одржимо квалитет и право на слободно одлучивање тако што бисмо деловали заједно. Из тог разлога ћу говорити о Србији и региону, јер једно не иде без другог", навео је председник.

Парафразирајући америчког писца Ернеста Хемингвеја, Вучић је истакао да Србија није острво, али да може поносно да каже да је тај део Балкана јачи ако је Србија снажнија.

"Зато се увек залажем за регион исто колико и за Србију. Увек ћемо заговарати политику мира и преговоре, јер је то једини начин да створимо економску стабилност, без које нема прогреса", истакао је Вучић.

Вучић је навео да долази из земље која је 2018. морала да се суочи са тешким реформама.

"Били смо на ивици банкрота. Желим да пренесем радосну вест да сутра можемо од једне кредитне агенције очекивати да побољша кредитни рејтинг наше земље. Према пројекцијама ММФ-а за Србију, кумулативни раст ће наредних година бити 12,5 или 13 одсто. Тај раст неће имати ниједна земља у региону", истакао је Вучић.

Према Вучићевим речима, са стабилном економском ситуцијом, Србија је привукла 2,3 милијарде евра директних страних инвестиција, што је далеко више него претходне године.

"Србија има најнижу стопу незапослености у региону – 10,3 посто. Додатно инвестирање у будућност Србије је кроз знање. Ми смо чувени по извозу ИТ услуга и софтвера. У претходној години извоз тога је превазишао милијарду евра", навео је Вучић.

Решење за КиМ – нико да не добије све, али да добије довољно

Решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно, поручио је Вучић у Њујорку, и истакао да то решење нико не жели више од Србије.

Зато, поручио је, очекујемо да све велике силе схвате и подрже наше аргументе и да не подржавају аргументе и покрете који иду у супротном смеру, као што је то био случај од 1999. до 2008. године.

Вучић је истакао да се Србија суочава са проблемима везаним за територијални интегритет и да нерешено питање КиМ највише оптерећује економски раст не само у Србији него и у региону.

"Као што је говорио Јован Дучић да су 'непријатељи само наши пријатељи који се разликују по томе што нас не схватају и што постоји одређени неспоразум'. Ово је вишевековни проблем који се не може само разумети кроз предрасуде, али ми смо храбро и реалистично, уз веру, почели да се боримо за трајно решење. Нико га не жели више од Србије јер ће омогућити нашој земљи и целом региону стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на нашем путу ка ЕУ ", рекао је Вучић.

Цитирао је некадашњег америчког председника Џона Кенедија да не можемо да разговарамо са људима који кажу "што је моје – моје је, а што је твоје – око тога може да се преговара" и поручио да решење мора да се постигне тако да ниједна страна неће добити све, али ће добити довољно.

Србија не признаје једнострано порглашену независност тзв. Косова, као што одређени број земаља то чини, јер је, према правно обавезујућој Резолуцији СБ УН 12 44, Косово – аутономна покрајина Србије, рекао је председник Србије.

Подсетио је на дијалог под покровитељством ЕУ и на то је потписан Бриселски споразум, али да преузете обавезе испуњава само Србија.

"Настављамо дијалог упркос великим тензијама, проблемима и одређеним унилатералним потезима Приштине, као што су таксе на нашу робу. Изгубили смо 350 милиона евра до 21. августа ове године. Те таксе још ограничавају достојан живот Срба на КиМ. Све ово време Србија је умерено и одговорно одговарала и није спроводила контрамере и покушавала је да смири ситуацију", рекао је Вучић.

Нису интереси само Приштине и Београда умешани у питање Косова и Метохије, већ и свих осталих међународних играча и, док се буде настављало тако, Косово ће бити извор непрестаних политичких манипулација и нестабилности, истакао је председник Србије.

Из тог разлога, наглашава, неопходно је присуство УН, кроз Унмик, као гаранција за безбедност Срба који тамо живе.

"Упркос свему, верујем да је споразум између Срба и Албанаца од огромног значаја за стабилност региона. И даље се боримо за решење питања Косова и Метохије, да то није случај не бисмо градили пут од Ниша до Приштине. Србија се увек налазила на раскрсници путева", рекао је Вучић.

Председник Србије је излагање на 74. заседању Генералне скупштине УН завршио речима некадашњег америчког председника Абрахама Линколна:

"Ако постоји нешто добро што човек може да учини, нека то учини, дајте му шансу", али и уз поруку "Балкан балканским народима".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво