Вучић: Добри разговори с Лавровом, Русија ће бити уз Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом имао добар разговор и да је руски министар показао посебно поштовање према нашој земљи, на чему му је захвалан. Председник је оценио, пред обраћање у УН, да је српска делегација у Њујорку урадила добар посао као тим и нагласио да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће променити свој став о Косову и Метохији.

Александар Вучић је рекао да је на састанку истакнута подршка Србији за поштовање међународног права и по питању КиМ, за очување интегритета наше земље и подршка српском ставу. 

"Русија ће бити уз Србију и то су речи председника Владимира Путина које нам је пренео Лавров", рекао је Вучић после сусрета који је одржан на маргинама Генералне скупштине УН. 

Он је новинарима рекао да се очекује долазак премијера Дмитрија Медведева 19. октобра у Београд.

"Да обележимо ослобађање нашег главног града, које смо извели заједно са Црвеном армијом. Пар дана касније, 25. октобра, председница Владе Ана Брнабић потписаће трговински споразум са Евроазијском унијом у Москви. То је важно за нашу земљу и привреду и пољопривреду, али и као додатни импулс за одређене производе за које до сада нисмо имали могућности за извоз", рекао је председник.

Вучић је истакао да то ојачава поверење између две земље. Рекао је да је са руским министром разговарао и о ситуацији у БиХ.

"Рекао сам да је за Србију важно да се поштује Дејтонски споразум. Лавров је такође рекао да је Дејтонски споразум међународноправни уговор и да не сме бити његовог кршења, као и да би, ко год улазио у његово кршење, морао да рачуна на негативне последице", указао је он.

Вучић је казао да је са Лавровом имао добре, искрене и пријатељске разговоре, и да је добро за Србију да у Русији има пријатеља и савезника по свим важним питањима за нашу земљу.

Казао је да је разговарао и о томе када би могао да буде следећи сусрет на председничком нивоу и најавио да ће о томе обавестити јавност чим се усагласе.

Навео је да је пре тога имао и састанак са председником Светског јеврејског друштва Лодером.

"Много тога смо научили из тог разговора. Показали смо поштовање који српски народ има према јеврејском народу и обрнуто. Рекао сам да ћу 23. јануара бити у Израелу у Јад Вашему на великој комеморацији. Један од шест логора који су тамо јасно обележени јесте и Јасеновац, и то додатно показује поштовање према јеврејским али и српским жртвама", казао је он.

Истовремено смо разговарали – пошто су они у целом свету веома сназни и моћни, нарочито у САД, како и на који начин би могли да нам помогну у даљем позиционирању наше земље и народа у САД, додао је Вучић.

"Извукли смо важне поуке и научили много тога како бисмо могли боље и успешније у будућности да чинимо", закључио је Вучић.

"Урадили смо добар посао као тим"

Председник Србије оценио је, пред обраћање у УН, да је српска делегација у Њујорку урадила добар посао као тим и нагласио да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће променити свој став о Косову и Метохији.

Вучић је, у изјави новинарима, након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом у седишту УН, рекао:

"Неки су са спрдњом говорили да смо јурцали свуда, на сваком месту. Разговарали смо са представницима земаља које су многи потцењивали. Био сам срећан данас, када смо се више пута срели и поздравили са човеком који нас назива браћом – премијером Сент Винсента и Гренадина. То су људи који имају свој глас у УН и ми смо некада томе немарно и нехајно приступали, а данас неупоредиво озбиљније", објаснио је Вучић.

Изразио је велику захвалност свим члановима српског тима који су се у УН, како каже, борили страствено, професионално и одговорно, озбиљно за своју земљу – како министар Дачић, тако и људи из Мисије Србије при УН.

"Немамо превише новца за такве ствари, не можемо да се такмичимо са неким другима. Погледајте шта раде најмоћније земље муслиманске, католичке – купују ове зграде око УН као да је то џабе, а то кошта милијарде. Ми то немамо и не можемо себи да приуштимо. Немамо ни ту снагу лобирања, а немамо ни новац какав Албанци добијају, баш из Њујорка, Чикага и Детроита највише", рекао је Вучић.

Са онолико мало средстава са колико располажемо мислим да радимо веома добар и важан посао за нашу земљу, резимирао је Вучић.

"Нисам случајно рекао да у наредном периоду имамо још земаља са којима разговарамо и које мењају свој став о Косову. Да ли ће то суштински и драматично да промени све – неће, али даће одређену врсту тактичке предности у свему томе и за све то морате да се борите. Ако ствари крену низбрдо и ако то буде такав тренд, нећемо имати никакву ни преговарачку позицију. Веома је важан овај огроман напор који наши људи улажу", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да не треба очекивати никаква чуда и да би они који би то говорили били неозбиљни и неодговори људи.

"Да ли поправљамо позицију на терену, или за неколико јарди, како се каже у америчком фудбалу? Мислим да то радимо. Да ли ће то задовољити Србе и грађане Србије, који неретко очекују оно што је немогуће и нереално, јер волимо да живимо у сопственим митовима – то од нас не очекујте јер је то немогуће. То ко буде говорио народу не мисли му добро", казао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија желела да разговара са Албанцима да не раде на кампањи признања док се не пронађе решење за Косово.

Пошто је шеф албанске дипломатије пре неколико дана најавио да ће радити на кампањи признања Косова, Србији су тог секунда, каже Вучић, била отворена врата да ради кампању која би била супротстављена кампањи признавања.

"Уверен сам да ће наши резултати бити бољи од њихових. На крају остаје да се види ко је боље радио и овде у САД", рекао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво