Вучић: Меркелова обећала посету Србији пре истека мандата

Председник Александар Вучић изјавио је да нема никакве сумње да Европа жели решавање косовског проблема и да ће Немачка на томе инсистирати. Истакао је да му је немачка канцеларка Ангела Меркел обећала да ће посетити Србију пре истека мандата.

Александар Вучић је, након састанка са канцеларком Ангелом Меркел, истакао да су теме разговора биле Косово и Метохија и економија.

Навео је да Меркелова жели да се решавају проблеми, а не да се гомилају и да је заинтересована за економски напредак целог региона и Србије.

"Имали смо веома отворен разговор и ми очекујемо да када се заврше избори на Косову они донесу одлуку о повлачењу такси", рекао је Вучић и додао је да су Немачка и канцеларка Меркел безброј пута изнели своје ставове против такси уведених на српску робу.

Истакао је да је на данашњем састанку имао прилику да чује да је план немачке канцеларке и француског председника да се наставе разговори брзо и да се направи један регионални скуп.

"И да онда кренемо у интензивне разговоре и дијалог између Срба и Албанаца у покушају да пронађемо компромисно решење", нагласио је председник.

"Нема никакве сумње да Европа жели решавање проблема, да Немачка као водећа земља то жели и да ће на томе инсистирати", додао је Вучић.

Указао је да Немачка хоће стабилност у Европи и то на дужи рок и да ће уложити сву своју снагу и енергију да стабилност сачува. 

"Тражиће од нас да разговарамо и разговарамо док не пронађемо неко решење", истакао је Вучић.

Нагласио је да је позвао немачку канцеларку да посети Србију и каже да му је она обећала да ће то учинити до истека свог мандата. 

"То би била велика част за нашу земљу да поново дође у билатералну посету и да јој се захвалимо за све оно што је учинила за нашу земљу", нагласио је Вучић.

Каже да ће Немачка тражити да се разговара и да се пронађе неко решење. "Мислим да је то за Немачку најважније", истакао је Вучић.

"Задовољан сам разговором, али видим и опредељеност немачке канцеларке да се ствари по питању решавања проблема на Балкану убрзавају", истакао је председник.  

Председник наводи да је током састанка са Меркеловом разговарао и о економским питањима, као и да је Немачка наш први трговински партнер.

"У првих седам месеци имамо 3,03 милијарде евра трговинске размене, дакле опет очекујемо преко пет милијарди размену са Немачком", рекао је Вучић.

Истиче да је током разговора "кукао" што је "Фолксваген" отишао у Турску, али да то наравно нема везе са Меркеловом.

"Она каже и ти и Бојко ми се жалите, шта да каже друго. И Бојку Борисову и мени то је била велика нада, огромна нада, али није то крај", рекао је Вучић.

Ипак, верује да ће се Србија изборити за бројне нове немачке инвеститоре.

"У сваком случају не само коректан, већ добар и конкретан разговор о томе какав је ходограм и како то треба да изгледа од децембра, када се формира нова влада у Приштини", закључио је Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се