Избори 2020, од Четам хауса до Жана Монеа

Шест састанака на Факултету политичких наука за непуна два месеца, бојкот дела опозиције тачно на половини преговора, документ Владе Србије представљен данас о унапређењу изборног процеса, најава разговора о РЕМ-у и РТС-у, најава да ће се Европска унија укључити у преговоре. То је епилог дијалога власти и опозицијe до сада. Власт и опозиција о изборима 2020. до сада су разговорали по "формату Четам хаус", сада се разговори воде по "формату Жан Моне". Један од оснивача Европске уније успео је да после Другог светског рата помири Немачку и Француску, да ли ће успети да помири власт и опозицију у Србији?

Од Четам хауса до Жана Монеа – просечном српском бирачу обе ствари звуче подједнако страно и егзотично. Али то су два формата преговора о условима за изборе 2020. године.

Почело је овог лета на Факултету политичких наука, наставиће се у Народној скупштини. У међувремену, Влада је донела неке одлуке о изборима.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова и шеф Радне групе за унапређење изборних услова, за РТС каже да су хтели у потпуности да забране све што се тиче такозване функционерске кампање.

"То значи и пооштравање мера, и прецизно дефинисање онога што подразумева јавни ресурс, од коришћења службених возила, од тога да се забрани било каква политичка активност у току радног времена, простор јавног предузећа за политичку агитацију. Пооштравају се и казне које Агенција за борбу против корупције може да изрекне", каже Стефановић.

Извршни директор Цесида Бојан Kлачар, који је учествовао на свим састанцима на ФПН-у, истиче да то јесте индиректно признање да неке ствари нису добро функционисале у пракси, али не и признање да су неки закони били лоши.

Додаје да је добра новина то што ће Агенција за борбу против корупције моћи да доноси одлуке у кратким роковима.

Изменом изборних прописа, сваки бирач ће убудуће након избора моћи да погледа Извод из бирачког списка ако сумња да је, на пример, неко гласао уместо њега.

А папир од кога су кренуле све измене је онај који је Српска напредна странка поделила учесницима завршног скупа на Факултету политичких наука у петак.

Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво, истиче да је за разлику од тог папира, Влада усвојила много детаљнији документ.

"Унете су одредбе које говоре о изменама закона, три закона која имају додира са изборима. Измене могу предупредити неке ситуације које смо виђали у претходном периоду", истиче Антонијевић.

Разговори о РЕМ-у и РТС-у

Разговоре на Факултету политичких наука организовала је Фондација за отворено друштво. Разговори су почели у јулу као велика вест за медије – власт и опозиција тада су први пут седели заједно. А онда су представници опозиционог Савеза за Србију објавили да прекидају учешће и да иду у бојкот.

"Нажалост, након 2. и 3. округлог стола имали сте одређене странке опозиције које су процениле да није у њиховом интересу да се појаве у дијалогу, него су објавиле бојкот, међутим, све странке су добијале материјале, комуникација је настављена и са њима, ми и даље имамо комуникацију", каже Милан Антонијевић.

Представници Савеза за Србију тражили су оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, које контролише рад електронских медија у Србији.

Опозиција је поручивала да РЕМ не ради свој посао како треба, да би их требало попунити новим независним члановима. Власт је одговарала да је противзаконито мењати састав чланова независне институције.

Сада је најављено да ће у Скупштини Србије бити организовано јавно слушање, односно расправа о РЕМ-у. Разговараће се и о РТС-у.

Небојша Стефановић каже: "Ми прво немамо идеју да будемо уређивачи, али можемо да се заложимо за дијалог са парламентарним странкама како би се разговарало о свему. На РТС-у је да одлучи на који начин ће представљати изборне листе", каже министар унутрашњих послова.

Разговори са ФПН-а сада би требало да се преселе у Скупштину. У њима би требало да учествују и представници Европске уније.

Уместо "формата Четам хаус", сада се разговори воде по "формату Жан Моне", названом према једном од оснивача Европске уније. Жан Моне успео је да после Другог светског рата помири Немачку и Француску. Међутим, изгледа неће успети да помирити власт и опозицију у Србију.

"Жан Моне формат ће донети један нови ниво разговора, више ће бити преговори него разговори, преговараће људи који раде у надлежним институцијама, сада нећемо моћи да кршимо правило да се неће ни о чему причати док се не постигне договор, што је био случај на ФПН-у и чини се да ће све опозиционе странке разговарати са европским парламентарцима", истиче Бојан Kлачар.

"Формат Жан Моне" јесте коришћен унутар ЕУ, и у региону је било покушаја, то је нешто што може довести до резултата, али ниједан формат не гарантује резултат већ они који седе за столом, и који су спремни или нису спремни на коначан договор", истиче Милан Антонијевић.

Први човек Фондације за отворено друштво истиче да на крају ипак имамо завршни документ "који налаже Влади усвајање одређених закона, примену закона и поједине мере које ће спроводити други органи, попут препоруке да се изаберу по хитном поступку три члана РЕМ-а, да се одрже консултације свих политичких странака са органима унутар РТС-а и видите одређена побољшања".

Влада ће одлуке о промени изборних услова доносити у наредним месецима. Министар полиције и шеф Радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић каже да ће неке од одлука бити донете и за седам дана. Али додаје да има довољно времена. На питање да ли је могуће одложити редовне изборе за јесен, како су то тражиле неке странке, Стефановић одговара да је то немогуће и да су избори дефинитивно на пролеће 2020.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво