ЕК: Могерини и лидери Западног Балкана подржали наставак дијалога

Шефица ЕУ дипломатије Федрика Могерини и лидери са Западног Балкана на састанку у Њујорку подржали су наставак дијалога Београда и Приштине и позвали на скоро постизање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, саопштено је у Европској комсији.

Федерика Могерини је у недељу увече на маргинама 74. Генералне скупштине УН у Њујорку била домаћин традиционалне радне вечере са партнерима са Западног Балкана, на којој је био и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. 

У Бриселу наводе да су шефица ЕУ дипломатије и представници из региона размотрили постигнути "значајан напредак" и сагледали будуће задатке у циљу ЕУ перспективе Западног Балкана.

"Сви су подржали наставак дијалога Србије и Косова и скоро постизање правнообавезујућег споразума о пуној нормализацији односа", наводи се у саопштењу Европске комисије.

Могерини и представници региона заложили су се и за отварање приступних преговора Северене Македоније и Албаније, које су оценили као кључне, како за две земље тако и за регион и ЕУ.

"Сви партнери са Западног Балкана потврдили су своју снажну посвећеност ЕУ преспективи, инситирајући на наставку реформи, регионалне сарадње и добросуседских односа", кажу у Комисији.

Висока представница и представници земља Западног Балкана на састанку у Њујорку изразили су солидарност са Албанијом након што је током викенда земљу погодила серија снажних земљотреса.

Састанку су присуствовали и министар иностраних послова у Савету министара БиХ у техничком мандату Игор Црнадак, премијер Северне Македоније Зоран Заев, председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Obavezujuci sporazum

I Briselski sporazum je obavezujuci! Takodje I SSP I CEFTA. Pa zasto se onda krse? EU nema nikakav kredibilitet da podrze postizanje bilo kakvih sporazuma, jer ih posle ne postuju. Vratiti sve u UN, koje priznaju I podrzavaju nas suverenitet.