Недеља светске дипломатије – Вучић на заседању Генералне Скупштине УН

Почиње најважнија недеља у години, бар када је реч о Уједињеним нацијама и Њујорку. Већ вечерас угостиће све оне који у овом тренутку кроје светску политику и друштвене догађаје. На 74. заседању Генералне Скупштине биће и делегација из Србије предвођена председником државе. Са америчким, руским, немачким и другим званичницима Александар Вучић тражиће пут до решења косметског питања. Већ првог дана, председник Србије разгвараће са немачком канцеларком.

Наредна недеља за Србију биће недеља учвршћивања добрих односа са онима који могу имати кључну улогу у решавању косметског проблема. Одмах по доласку у Њујорк, председник Србије састаће се с немачком канцеларком Ангелом Меркел на њену иницијативу.

"Ја мислим да је Запад плански истурио премијерку Меркел зато што је Србија у најтешњим економским односима са Немачком и у најтежој ситуацији да кажем не Немачкој и то је намерно учињено", дипломата, бивши амбасадор Југославије.

Дипломата Зоран Миливојевић смара да је Немачка у позицији да се прилагођава нечему што је на глобалном плану став кључних актера на челу са САД.

"Косовско питање се не може решити без великих сила, не може се решити без Савета безбезбедности УН, то је последње место на коме ће се статус решити какав год да буде и кад год да буде. Према томе, без учешћа САД, Русије и Савета безбедности, то није могуће, према томе, мислим да је реално да се и Немачка приближава том ставу о компромису о дијалог", каже Миливојевић. 

По отварању заседања, председник Србије имаће одвојене билатералне сусрете са генералним секретаром УН Антониом Гутересом и америчкми дипломатом Филипом Рикером. Другог дана боравка, председник Србије присуствоваће пријему председника САД Доналда Трампа. И то ће бити прилика за сусрете са светским званичницима.

"Биће значајних сусрета, напоран рад нас као и увек очекује. Сваки минут је вредан, то ћемо користити", рекао је председник Вучић.

"Сви саговорници са којима ће се тамо срести, имају уједначен став да од Србије траже да прихвати оно што су произвели као коначну чињеницу, независно Косово и да се обаве преговори у том правцу с тим да су сада нешто омекшали реторику и дозвољавају да мора да се постигне компромис", каже Јовановић.

Сваке јесени у Њујорку незаобилазни су сусрети са званичницима ЕУ, а први пут од именовања, разговараће и са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом. Уз захвалност онима који Косово нису ни признали и који су признање повукли, председник Србије састаће се са председником Гватемале и председником државе Палау.

"Врло је значајан сусрет који ће имати са министром Лавровим, јер je Русија, као стални члан Савета безбедности, енергична у одбрани резолуције 1244", каже Јовановић. 

У згуснутом распореду председника Србије су и одвојени сусрети са председником Светског економског форума Бергеом Брендеом, политичким директором британског Форин офиса Ричардом Муром. Током боравка у Њујорку, председник Србије састаће се са министром одбране Ирске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво