Јевтић за РТС: Иако изборна кампања званично није почела, она увелико траје

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је за РТС да је одлука Централне изборне комисије да се на косовским парламентарним изборима не може гласати са српским документима, донета с циљем да што мање Срба изађе на предстојеће изборе и гласа.

Врховни суд Косова одбио је жалбу Српске листе на одлуку Централне изборне комисије да се на косовским парламентарним изборима не може гласати са српским документима. Одлука штетна, али наставићемо да се боримо за права Срба, кажу у Српској листи.

Гостујући у Београдском програму РТС-а, Далибор Јевтић је рекао да одлука има за циљ да што мањи број Срба изађе и гласа, узимајући у обзир чињеницу да више од 95 одсто Срба ће подржати Српску листу.

Према његовим речима, јасно је циљано да се број оних који ће гласати за Српску листу умањи и то ће имати за последицу у смислу процента који ће Српска листа освојити на наредним изборима.

То се односи углавном на гласове Срба на северу Косова, каже Јевтић и додаје да су идентификовали да постоји велики број оних који на северу КиМ не поседују косовска документа, који су уписани у бирачки списак.

"Ми смо на овај проблем указали посматрачкој мисији ЕУ, предали смо све претходне одлуке, закон, шта стоји у закону, и указали да је то кршење закона, видећемо до изборног дана да ли ће се то променити", каже Јевтић.

Остаје последња инстанца Уставни суд, каже Јевтић и додаје да не полажу наду да ће било која од ових институција подржати жалбу, али да не одустају.

Ни раније изборни процеси на Косову и Метохији нису били без изазова, сукоба у кампањама и одлука које су штетиле Србима.

"Били смо у прилици да разговарамо са представницима међународне заједнице који су некако ћутали на све ово и добили смо информацију да су негде подржавају све ово, осим мисије ОЕБС-а која је стала у заштиту закона и рекла да ово није у складу са законом", рекао је Јевтић.

"Ово није последња ствар коју ће Албанци покушати да ураде" 

Оно што је интересантно да у тој одлуци стоји да расељена лица која гласају путем поште могу да се идентификују путем избегличких легитимација али не могу да се са истим тим легитимацијама гласају на сам изборни дан, што је апсурд, сматра Јевтић.

"Ми се бојимо да ово није последња ствар коју ће Албанци покушати да ураде, али иза овога не стоје само Албанци већ и представници других политичких стрнака који себе представљају за српске, чак смо чули да је Самостална либерлана странка та која је покренула ову иницијативу", истакао је Јевтић.

Говорећи о броју бирача који немају косовска документа, Јевтић кажђе да је Српска листа кренула у идентификацију и у питању је, до сада 2.000 бирача.

"Комуницирамо са грађанима, покушавамо да проблем решимо, када будемо имали коначан и тачан број изаћи ћемо у јавност", рекао је он.

Рок за пријаву је истекао, жребом је утврђен редослед, и мада кампања званично почиње тек 25. септембра, борба за гласове је почела.

"Иако кампања званично није почела, она увелико траје, сви су на терену, сви разговарају. Када је о албанским партијама реч доминира неколико тема, а то је да се странке утркују да покажу ко је гласнији у патриотском смислу говора против свега што долази из Србије, говора свега онога што треба да се каже против Срба", рекао је он.

Сви говоре да такса од 100 одсто неће бити укинута, а са друге стране зна се да ће то бити прва одлука нове косовке владе којом ће се бавити, каже потпредседник Српске листе.

"Забринути смо јер уколико се реторика пооштава може да утиче на однос људи на терену, што је опасно, закључио је Јевтић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво