Србија поуздан и искрен пријатељ Кине

На свечаности којом се обележава 70. година од оснивања НР Кине, председник Александар Вучић је рекао да је поносан што је Србија значајна карика у имплементацији пројекта "Једна појас, један пут". Указао је да је Кина у тешким тренуцима несрећним за Србију увек била принципијелни и истрајни партнер. Кинеска амбасадорка Чен Бо је рекла да тих 70 година представља период непрекидног продубљивања пријатељства Кине и Србије.

Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије, поручио је председник Александар Вучић, на свечаној академији.

Вучић је рекао да многи оптужују Србију да је постала највећи прјатељ Кине у Европи, и истакао да је, то што је за њих оптужба, за нас хвалоспев, јер планирамо да будемо такви и у будућности.

Председник је рекао да је поносан што је Србија значајна карика у имплементацији пројекта "Једна појас, један пут".

Пренео је да број кинеских туриста расте из године у годину, а да је у првих седам месеци ове године забелезено 73.559 долазака у Србију, те да очекујемо да значајно премашимо број из 2018.године.

"Мој одговор њима је ''добродошли у своју Србију''. Због те чињенице имао заједничке патроле у Београду са кинеским полицајцима. Као што сте приметили никоме у Београду и Србији то није засметало ниједног секунда, а разлог за тако нешто је што грађани Србије воле Кинезе, што смо увек били заједно, што сте били са нама и када је било тешко, а не само када је било лако", објаснио је Вучић.

Он је казао да данас Србију неки критикују и хвале, али свакако је препознају по пријатељству са Кином.

"Ми смо поносни на то, као и на наш европски пут, наше пријатељство са Русијом и многим другим земљама света", рекао је Вучић.

Указао је да је Кина у тешким тренуцима несрећним за Србију увек била принципијелни и истрајни партнер.

Нагласио да јуначки, страдални гест службеника амбасаде Кине током сукоба са НАТО да остану у Србији, никада нећемо заборавити.

Казао је да је Србија захвална Кини на подршци територијалне целовитости Србије и решавању косовског питања, те да Кина може рачунати на подршку Србије у суочавању са сличним пошастима.

"Све што чујете од других који желели да кажу нешто лоше о Кини, од нас нећете чути", подвукао је Вучић.

Истакао је посебно улогу председника Кине Си Ђипинга у развоју Кине, остварењу огромних економских успеха, успешној борби против сиромаштва, и даљем отварању према свету, посебно и због иницијативе "Један појас, један пут", који према њему не треба да доноси само развој Кинезима, већ срећу свим народима на том путу.

"Поносни смо што смо део те иницијативе", нагласио је Вучић.

Рекао је да је било много оних који су допринели развоју односа Србије и Кине, посебно изразивши захвалност бившем председнику Србије Томиславу Николићу, за којег је рекао да је поставио темељац сарадње.

Вучић је истакао да је Пупинов мост у Београду први кинески мост у Европи, да су кинески партнери радили на изграђеној деоници аутопута "Милош Велики", да је пројекат модернизације железничке пруге Београд - Будимпешта у пуном јеку, а да ће кинески пријатељи радити још нових километара путева и пруга.

Такође, набројао је значајне кинеске инвестиције у Србији - "Зиђин" у Бору, "Шангдонг Линглонг" у Зрењанину, "Минт Аутомотив" у Лозници, "Меиту" у Обреновцу, а међу свим улагањима посебно је издвојио ХБИС, кинеску компанију која је преузела смедеревску Железару, пре свега захваљујући председнику Си Ђинпингу.

"Никада то нећемо заборваити, ХБИС је у Смедереву буквално спасио Железару и радна места 5.000 људи", подвукао је Вучић.

Додао је и да Кинеска банка послује у Србији, а да се Србија промовише на кинеској платформ Алибаби.

"Преговарамо и очекујемо долазак великих кинеских компанија у Србију, у различитим областима, енергетике, индустрије, савремених иновативних технологија, вештачке интелигенције", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да је поносан што су односи стратешког партерства две земље на највишем нивоу у историји, а челично пријатељство основа за даље обогађивање сарадње.

Приметио је да се Кина суочава са ниподаштавањем и потцењивањем из различититх делова света, као и њен председник, запитавши колико се пута само чула оцена да кинески економски модел не може још дуго да опстане и да Кина не може даље да напредује.

"А, Кина је радила вредно, марљиво, посвећено, из године у годину напредовала, и сада је друга економска сила света", истакао је Вучић и додао да су тенденције такве да неће још дуго бити друга.

У том смислу је честитао кинеском председнику на успеху и на томе што, како је рекао, Кину води у светлу будућност.

Вучић је истакао да изванредни политички контакти две земље доприносе међусобном разумевању и подршци у питањима питањима од државног и националног интереса.

Подсетио је да је Си Ђинпинг посетио Србију 2016. године, што је било од кључног значаја, јер је посета дала нови имплус за повећање квалитета односа две земље.

"Ту врсту посете ретко можете да заборавите, а Си је урадио нешто посебно - лично је обећао да ће да помогне у решавању проблема Железаре, која је ''узимала'' 12 милиона долара сваког месеца. Нико није знао шта са њом да уради, а Си је знао", рекао је Вучић.

Подвукао је да је смедеревска Железара данас најуспешнија фабрика и највећи српски извозник у 2019. години.

Србија увек подржавала политику Кине 

Кинеска амбасадорка Чен Бо је истакла да је чврсто уверена да ће под вођством кинеског и српског председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, кинески и српски народ још чвршће бити уједињени, помагати једни другима и постизати свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине вишег квалитета.

Бо је подсетила да је само пет дана након оснивања Народне Републике Кине, нова Кина из Београда добила званично признање.

"Током ових 70 година, без обзира на промене у домаћем и међународном окружењу, Србија је увек подржавала политику Кине", рекла је Бо и додала да ће кинески народ вечно памтити ту подршку.

Амбасадорка је подсетила да је Кина 1998. године претрпела страшне поплаве, а 2008. велики земљотрес и истакла да је, упркос огромним економским тешкоћама, српски народ пружио материјалну помоћ Кини.

Следећи иницијативу "Појас и пут" је, како је рекла, отпочела нова ера односа Кине и Србија.

"Заједничким напорима изградили смо мост Земун-Борча, заједно спасили нашу 'Железару Смедерево', отворили ауто-пут 'Милош Велики...", навела је она.

Рекла је да ће Народна Република Кина дочекати 70. јубилеј свог оснивања првог октобра ове године и додала да је то кратак период у више хиљада година дугој историји Кине.

"То је изузетних седамдесет година током којих је Кина постигла сјајан развојни успех и снажно допринела светском миру и развоју. Кина је од једне сиромашне земље напредовала до друге највеће светске економије", рекла је Бо.

Истакла је да кинески народ, под руководством председника Си Ђинпинга, напредује са уверењем у своју лепшу будућност и да ће развој Кине донети благостање целом свету.

Након званичног обраћања одржан је мешовити концерт кинеског оркестра и Народног ансамбла "Коло", а свечаност је завршена великим ватрометом испред Сава центра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво