Вучић: Предлажете да изнајмимо територију КиМ на 100 година

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су предлози, попут идеје Војислава Коштунице да се за Косово примени модел Хонгконга, нереални и непримењиви, а истовремено Србији отежавају разговоре и позицију у преговорима о Косову и Метохији.

"Веома поштујем наше председнике, Тадића, Коштуницу, Николића, али моје је питање шта вам значи то као Хонгконг? Да изнајмимо територију на 100 година", узвратио је Александар Вучић на питање новинара како види Коштуничину изјаву.

"Ко ће да то прихвати и с ким сте разговарали од Албанаца који већ имају неизнајмљену територију, коју су добили за време вашег мандата?", запитао је председник Србије.

Додао је да је одговорио на овакав начин како би се видео бесмисао таквих предлога.

Бивши председник СРЈ и премијер Србије Војислав Коштуница изјавио је да је имао предлог за решење питање КиМ и он се заснивао на моделу Хонгконга, а за који тврди да би био компромис који би искључио све екстремне опције и да би био успешан, одржив и функционалан. 

"Надгледана аутономија, за разлику од надгледане независности, сагласна је Повељи УН и Уставу Србије. Тиме би било омогућено Албанцима да у АП КиМ сами управљају својом властитом будућношћу и остварују своје интересе, а, с друге стране, Србија би сагласно Повељи УН задржала своје суверенитет и интегритет", рекао је Коштуница за Курир. 

Несмисао тог предлога илустровао је чињеницом да у Хонгконгу живе Кинези, а на Косову и Метохији 93 одсто становништва чине Албанци, а не Срби.

Ситуација на Косову је много компликованија и тежа 

"Хајде да прекинемо себе да лажемо, да причамо бајке о себи, да се не понашамо као да смо највећа сила на свету, да се не понашамо да се све окреће око нас, да мењамо тезе сваког дана само што нам се не свиђа истина, зато што наше нежне уши неће да чују истину", истакао је Вучић.

Он је подвукао да је ситуација на Косову много компликованија и тежа, те подсетио да је у време председничког мандата Коштунице почињен погром над Србима, а у време премијерског мандата спроведено изрицање независности.

"Наша реакција тада је била или Хонгконг или саопштење - заборавили су на Хонгконг и било је саопштење", критиковао је Вучић.

Поновио је да они који то предлажу покажу како то може и како ће тај предлог прихватити Албанци.

Позвао је да доведу људе да направе Хонгконг, јер он није у стању да то учини, зато што су то глупости.

"Сутра ћу да поднесем оставку, само да ми гарантујете да ћете тај договор да постигнете. Немојте да се играте деце, дечијих игара. Нама је потребно реалан, озбиљан, објективан, државнотворни и државнички приступ решавању косовског проблема, а не дневнополитичко глупирање. Ајде проведи га данас, одмах се склањам. Само кажи народу да ћеш успети да то проведеш", казао је он додајући да се не обраћа Коштуници већ онима који су то на генијалан начин пренели.

Осврнуо се и на изјаве да је решење у помирењу и дозволи Албанцима да се лече у нашим болницама.

"Па лече се. Пуне су наше болнице Албанаца. Али, како ћете да се помирите када Албанци то неће? Прекините да лажете себе, не само домаћу јавност. Сви заједно обмањујете јавност. Реците каква је истина, па у тим оквирима да нађемо како да решимо то питање. Обмањујете јавност, јер нежне српске уши више воле да чују лаж него горку истину", рекао је он наводећи као пример лечење рака камилицом уместо хемотерапијом.

Срби, каже, воле да слушају о Кипру, Хонгконгу као решењу, а ради се о причама које не личе на наш случај.

"Престаните са лажним примерима и другим глупостима јер тиме отежавате Србији било какав озбиљан разговор о било чему, доводите земљу у тешку позицију", истакао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво