Европски парламент у октобру о новом комесару, неизвесна потврда за Трочањија

Европски парламент требало би да 1. октобра одлучи о кандидатури Ласла Трочањија за комесара за проширење и суседство. У Бриселу очекују бурну расправу током саслушања у спољнополитичком одбору, уз оцену да потврда за Трочањија није извесна.

Извори у ЕУ наводе да је опис посла који је у програмском писму Урсула Фон дер Лaјен послала Трочањију знатно повољнији за Балкан од оног који је пре пет година добио Јоханес Хан, али да је важно и ко ће преузети овај ресор.

Мађарски кандидат за комесара ће 1. октобра на саслушању у Европском парламенту представити свој програм и одговарати на питања посланика, који би затим требало да одлуче о зеленом светлу за новог комесара.

Чак шест од укупно 26 предложених комесара суочава се са ризиком да не добије зелено светло на саслушањима у Европском парламенту, због контроверзи које их прате.

У случају одбијања, земље чланице мораће да предложе новог кандидата.

Многи у Бриселу сматрају да је Трочањи један од кандидата које би могао да одбаци Европски парламент, између осталог зато што је био министар правде Мађарске управо у периоду када су европске институције покренуле процедуру против Будимпеште због проблема у владавини права.

Критичари кандидатуре Трочањија тврде да он нема потребан кредибилитет да би инсистирао на принципу владавине права у земљама кандидатима на Балкану. Посланица из групе Социјалиста и социјалдемократа Тања Фајон најавила је да неће гласати за Трочањија због његове улоге у мађарској влади.

"Трочањи је био архитекта изградње нелибералне државе у Мађарској. Био је министар правосуђа у влади премијера Орбана која је довела до тога да смо у Европском парламенту и комисији покренули поступак из члана 7 против Мађарске. Он не може бити одговоран за проширење на земље Западног Балкана", наводи Фајонова.

С друге стране, Трочањијев колега из партије Фидес и посланик у Европском парламенту Андор Дели верује да је мађарски комесар за проширење добра вест за Србију и Балкан, јер долази из земље која је најгласнији заговорник бржег пријема у ЕУ.

"Мислим да његова биографија и стручна позадина професора права, члана Венецијанске комисије, амбасадора у Белгији и Француској и министра правде – све то заједно чини један пакет који ће помоћи бржем процесу проширења."

Аналитичар Савета за демократизацију Тоби Вогел сматра да имена неких од помињаних кандидата за комесара за проширење показују да се овај ресор у Бриселу често не схвата довољно озбиљно, упркос значају који има за будућност Европе.

"Иако је Трочањи неприхватљив као кандидат, не треба се искључиво фокусирати на личности, већ пре свега на политику и стратегију. Мислим да је минимум очекивања од новог комесара, ко год то био, да јасно и јавно прихвати стратегију за Западни Балкан саме Европске комисије, донету фебруара прошле године, која ставља владавину права у центар разговора и која је врло чврста по тим питањима", рекао је Вогел.

За Западни Бaлкан позитивнији опис посла 

Извори у ЕУ наводе да је Урсула Фон дер Лајен направила много амбициознији и за Западни Балкан позитивнији опис посла будућег комесара за проширење него што је то био случај када је Јоханес Хан пре пет година преузимао дужност и да се он у доброј мери ослања управо на стратегију Европске комисије за Балкан.

У писму о мисији које је добио Хан стајало је само да за време његовог мандата неће бити новог проширења, јер се ЕУ налази у фази консолидације. Овог пута, председница комисије јасно говори о чланству Западног Балкана у ЕУ и тражи од надлежног комесара да ради на убрзавању реформи у области владавине права, економског развоја и јавне управе, као и на решавању спорова у региону.

Осим тога, у писму је направљена разлика између Турске и Западног Балкана, који нису сврстани у исту категориjу, што је важан сигнал према земљама чланицама, наводе европски извори у Бриселу. Важан сигнал биће и то ко ће на крају добити ресор проширења у новој Европској комисији, што ће бити јасније после саслушањa 1. октобра.

Коначна одлука ће зависити и од односа снага и политичких погодби између водећих политичких група у Европском парламенту, али и од наступа самог Трочањија током трочасовног саслушања пред спољнополитичким одбором Европског парламента.

"Пресудан би могао да буде став посланика Европских народних странака, који ће вероватно бити критични према Трочањију, али би на крају ипак могли да одлуче да не гласају против њега, због шире равнотеже између политичких група у саставу нове Европске комисије", наводи извор из Европског парламента. Саслушања свих кандидата за комесаре биће одржана између 30. септембра и 8. октобра, а о новој комисији у целини Европски парламент гласаће 23. октобра. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво