Вучић: Изјавио сам саучешће породици Глигоријевић јер Бабић није

Председник Александар Вучић рекао је да је пре неколико дана посетио породицу Станике Глигоријевић, страдале у саобраћајној несрећи на наплатној рампи у Дољевцу, и изјавио саучешће зато што то није урадио директор "Коридора Србије" Зоран Бабић. Председник је најавио да ће се следеће недеље у Њујорку састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Поручио је да Србију чека ужасно тешка јесен по питању Косова и Метохије.

Александар Вучић је позвао супруга погинуле Станике Глигоријевић, Велимира, да кад год буде у могућности дође у Београд и погледа снимак са наплатне рампе.

"Упозорио сам га да је снимак језив. Неко је огромном брзином ушао у аутомобил у којем је била Станика. Ја не знам шта је било у глави тог возача, није заспао, није био пијан, да ли је мислио да са електронском картицом може да прође и да нема никог испред њега. Ипак, та брзина је апсолутно немогућа", рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Вучић је навео да је његов посао да изрази саучешће људима и указао да то није урадио онај ко је требало то да уради, а прошло је толико месеци.

На питање новинара да ли је могуће да то није урадио некадашњи челник "Коридора Србије" Зоран Бабић – чији је возач изазвао саобраћајну несрећу у којој је и Бабић повређен, Вучић је рекао да је Бабић изјавио саучешће, али телефоном.

Председник му је замерио што, како је рекао, није стигао да оде до породице да изјави саучешће, а стигао је да оде у међувремену и у Грчку, у Петровац, на Брионе и у Минхен, и запитао како онда није стигао да оде до Књажевца.

Вучић са Меркеловом следеће недеље

Председник је рекао да ће следеће недеље, током Генералне дебате на седници Генералне скупштине УН, имати велики број састанака са светским званичницима и да ће ти разговори бити тешки, јер ће Косово бити доминантна тема.

"Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркел, што је за мене задовољство", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да Меркелова тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак са Вучићем, председник каже да га је то изненадило, али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

"Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу ићи у недељу или понедељак, јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником", истакао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

"Он ће желети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност", рекао је председник.

Указао је да ће 1. октобра бити донета важна одлука у ЕП, везано за потврду кандидата за европске комесаре.

"Мислим да за једног од предложених комесара неће дозволити избор. Да ли ће то покушати да ураде с Трочанијем, што би била велика штета јер је он искрени пријатељ Србије, или са пољским, румунским кандидатом јер имају тобож неке примедбе... Морају да покажу мишиће на неком. За нас је страшно важно да наши мађарски пријатељи буду у ресору за проширење", рекао је Вучић, напоменувши да му је то недавно најавио и мађарски премијер.

Како је рекао, ускоро ће се и приватно састати с Виктором Орбаном у Београду и разговарати о важним темама.

"Имаћемо значајнију подршку тројке из Вишеградске групе. А борићемо се и за подршку Пољске за српски пут ка ЕУ", додао је Вучић.

Упитан да ли се однос САД променио према Србији, Вучић каже да то тако изгледа када се гледа површински.

"Али то није реално. Амерички амбасадор Кајл Скот сада одлази. Иако смо имали разговоре који су неретко били тешки и ја сам једном претерао и нисам му се извинио ни тада, ни данас, нити ћу, али сам претерао и дозволио себи да користим речи на које немам право, он се борио за боље односе САД са Србијом", рекао је Вучић.

Ни америчком амбасадору, приметио је, није лако да ради у Србији имајући у виду однос јавног мњења.

"За нас је то тежак посао. САД очекују од Србије, видели сте у писму председника Трампа, да призна независност Косова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми, или ће то оставити за крај дијалога, то ће рећи и остале западне земље које су признале Косово. Тако стоје ствари на Западу. Шта ми, у међувремену, успевамо – да укажемо на своју позицију", навео је председник.

"Тешка јесен по питању Косова и Метохије"

Вучић је, упитан за предстојеће изборе на Косову и Метохији, рекао да косовски Албанци формирањем својих листа Срба покушавају да ослабе Српску листу.

Скренуо је пажњу на опасност да ће Приштина након пуног међународног признања наћи начина да над остатком Срба спроведе нови погром.

Поновио је да Србију чека ужасно тешка јесен по питању Косова и Метохије.

Пред Београдом је тежак период за решавање косовског питања, рекао је председник и додао да преговори неће бити лаки због "грешака које смо правили у прошлости", али да ће се држава трудити да сачува шта може.

"Ректорат блокирали политички активисти"

Говорећи о блокади Ректората Универзитета у Београду, председник је оценио да је блокада дело политичких активиста, а не студената.

Сматра да је циљ изазивање политичког хаоса како би држава послала полицију и силом их избацила.

"Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС", рекао је Вучић.

Поновио је да је један од главних вођа студената који су блокирали Ректорат човек који има 30 година и да су студентске организације потврдиле да немају везе са блокадом.

"Неупоредиво бољи изборни услови него 2012. године"

Вучић је оценио да опозиција данас има неупоредиво боље изборне услове него што је то био случај 2012. године.

Навео је и да је неупоредиво чистији бирачки списак, неупоредиво боља ситуација са правима опозиције да приступи медијима, јер се, како је рекао, данас на 50 одсто телевизора на броју 1 и 2 налазе њихови канали.

Међутим, не одазивају се на позиве да гостују у емисијама, јер немају одговоре на питања, сматра председник.

Говорећи о изјави једног од лидера Савеза са Србију Драгана Ђиласа о плану за КиМ, који подразумева да Вучић не буде на власти, председник је приметио да се опет није чуло које то решење нуди, већ да се код његових политичких противника све сведе само на то – да нема њега.

Коментаришући наводе о продаји оружја и умешаности министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, Вучић је рекао да ако имају доказе нека их дају, па да се ухапси отац министра.

"Сада им смета продаја оружја. Да ли треба да угасимо нашу наменску индустрију. Хоћете да не продајемо оружје Саудијској Арабији, а продаваће им сви други. Што Срби не би продавали оружје? Ја ћу се борити да продамо што више", нагласио је председник.

"Родитељи да уче децу да насиље не решава проблеме"

Што се тиче недавног снимка вршњачког насиља у Барајеву, Вучић ке осудио такве поступке и истакао се ту највише ради о васпитању деце.

Замолио је родитеље и запослене у школама да разговарају са децом и науче их да се насиљем не решавају проблеми. 

"Моја молба је – ако штитимо туђу децу, тиме штитимо своју децу. Замислите само да је ваше дете на месту тог другог детета. Молим људе у школама да о томе извештавају и да разговарају о томе са децом", поручио је Вучић.

Председник је рекао да не мисли да је ту крив смењени директор Средње школе у Барајеву Добривоје Јелић јер није адекватно реаговао у случају вршњачког насиља, али да није хтео да се меша.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво