Проглашен Статут Војводине

Скупштина Војводине са 86 гласова за и три против прогласила највиши правни акт Покрајине - Статут Војводине. Седници нису присуствовали посланици напредњака и радикала. Статут чува интегритет Србије, поручио Бојан Пајтић.

Посланици Скупштине Војводине на свечаној седници у Новом Саду је прогласили Статут Војводине, тачно 14 месеци од усвајања Предлога статута Војводине.

За свечано проглашење Статута гласало је 86 посланика владајуће коалиције, док су против гласала тројица посланика Демократске странке Србије и Нове Србије.

Седници нису присуствовали посланици Српске напредне странке, а за Статут су рекли да је сепаратистички акт који води разбијању Србије.

Након почетка заседања, седницу су напустили и посланици радикала зато што није била предвиђена расправа.

Документ је потписао председник војвођанског парламента Шандор Егереши. 

Свечано проглашење је била и једина тачка дневног реда 17. седнице покрајинског парламента, на којој су говорили само председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић и председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

Пајтић: Статут чува интегритет Србије

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић рекао је да се Статутом Војводине чува интегритет Србије. "Централизам је одавно превазиђен и у протеклој деценији нам ништа добро није донео", рекао је Пајтић.

"Много је речи изговорено у протеклих 13 месеци, а ја бих волео да запамтимо само четири: развој, интегритет, мера и одговорност", истакао је Бојан Пајтић.

"Документ који данас проглашавамо служи развоју Војводине, чува интегритет државе Србије, мера је нашег међусобног поверења у држави и симбол одговорности за државу и другачије неће бити. Доста смо мерили речи, хајде да меримо резултате", поручио је Пајтић.

Егереши је рекао да Статут Војводине служи на добробит грађана Покрајине и целе Србије.

Шандор Егереши је оценио да је проглашени Статут "оквир за конкретне садржаје аутономије" која без тих садржаја сама по себи не значи ништа.

"Статут је модел не само за Србију него и за Европу у унапређењу права грађана Војводине, ниховог бољег стандарда, а са Законом о утврђивању надлежности представља предуслов економског развоја", навео је Егереши.

Егереши је рекао да Статут представља победу демократије и потврду европског пута Србије.

Председник војвођанског парламента је најавио и скоро доношења Закона о својини и закона о финансирању Покрајине.

Без присуства државних званичника

Иако је позив да присуствују свечаном проглашењу Статута упућен председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу и председници Скупштине Србије Славици Ђукић-Дејановић, нико од њих није присуствовао седници.

Ђукић-Дејановић је упутила телеграм подршке Скупштини Војводине, у којем је навела да није дошла на заседање попкрајинског парламента јер је на дневном реду Скупштине Србије Предлог закона о буџету за 2010. годину, због чега је неопходно њено присуство.

"Надам се да ће доследна примена Статута Војводине дати могућност регионализацији, децентрализацији и развоју покрајине и самим тим и Србије", навела је председница парламента у телеграму.

Скупштина Србије 30. новембра 2009. године дала је сагласност на Предлог Статута који је Скупштина Војводине утврдила још 14. октобра 2008. године.

Статут Војводине ступа на снагу по објављивању у Службеном листу Војводине, након чега ће бити заказано ново заседање Скупштине Војводине на којој ће бити донета и одлука о спровођењу Статута.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво