Вучић са Танином о изборима и безбедности на КиМ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији Захиром Танином о ситуацији на КиМ, поводом припреме извештаја генералног секретара УН о раду Унмика, који ће бити представљен Савету безбедности у октобру.

Александар Вучић и Захир Танин су разговарали о предстојећим изборима на Косову и Метохији, саопштено је из Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Председник Вучић је изразио очекивање да ће међународни представници помоћи да ти избори протекну мирно и да ће Срби моћи да искористe право да слободно бирају своје представнике, који ће да штите њихове интересе.

Председник Вучић је захвалио специјалном изасланику Танину за доследно залагање Унмика за поштовање Резолуције 1244.

Истакао је да су седнице Савета безбедности, посвећене раду Унмика, важне за Србију због одржавања континуитета разматрања питања КиМ, као и због редовног информисања о политичкој и безбедносној ситуацији, која је далеко од мирне и стабилне, уз честе напетости и инциденте.

"Присуство УН, односно Унмика, као и других међународних мисија на КиМ, више је него потребно као гаранција безбедности српског народа", нагласио је председник Вучић.

"Унмик на Космету важан за достојанствен живот Срба"

Министар спољних послова Ивица Дачић је на састанку са Танином указао на значај даљег несмањеног присуства и деловања Унмика на КиМ, како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Дачић је примио Танина у оквиру његове редовне посете Београду, уочи наредне седнице Савета безбедности УН о раду Унмика која ће бити одржана у октобру, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је истакао важност континуираног разматрања питања КиМ на седницама Савета безбедности УН, имајући у виду сложену политичку и безбедносну ситуацију у јужној покрајини.

"Разговарано је о актуелној осетљивој ситуацији на КиМ, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у претходном периоду, а који су противни духу дијалога и додатно повећавају напетости", наводи се у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво