Власт и опозиција – шеста рунда, о бирачком праву

На Факултету политичких наука данас се одржава шести састанак представника власти и опозиције у оквиру "Дијалога о изборима 2020", на тему заштите и унапређења бирачког права.

На почетку разговора, који је био отворен за медије, Милан Антонијевић је изразио жаљење што позив да присуствују састанку нису прихватили представници Републичког јавног тужилаштва и Државног већа тужилаца, јер, како је рекао, не могу да долазе на политичке скупове.

Антонијевић је рекао да ће на састанку бити речи о обавезама које је влада преузела на себе, а да су предлоге доставили представници СНС-а и СДА.

Представници СКГО-а рекли су да су идентификовали 30 ургентних тачака које треба изменити због нејасноћа и непрецизности, а које се односе на цео изборни процес, од расписивања избора до конситуисања органа.

Немања Ненадић, из Транспарентности Србије, указао је на главне недостатке који се односе на Кривични законик, односно, како каже, примање и давање мита у вези са гласањем.

Додао је да је потребно скренути пажњу на Закон о заштити узбуњивача, као и на раширене сумње о злоупотреби јавних ресурса, који би се контролисали, између осталог објавном податак о употреби возила, запошљавању...

"Пружање услуга, давање поклона бирачима је забрањено, али ту постоји сива зона, у коју између осталог, спадају бесплатни лекарски прегледи, и коју треба регулисати, ограничити, забранити", рекао је Ненадић.

Бојан Клачар из Цесида, говорио је о особама са инвалидитетом, и изразио очекивање да њихов проблем у вези са гласањем може бити решен до 2020. године, а односи се на то да је њима доступно само 45 бирачких места.

Он је скренуо пажњу на вођењу разлчитих евиденција, што ствара одређено неповерење.

Наставак разговора одвија се по Chatham house правилу, без медијских извештача.

На састанку, који ће, како је најављено, трајати до подне, разговараће се о проблемима у остваривању бирачког права као што су "куповина гласова", манипулација гласачким листићима, обезбеђивању приступа бирачким местима, а биће понушени и одговори на те проблеме, навели су организатори – Фондација за отворено друштво и ФПН. 

Састанку присуствују представници СНС-а Небојша Стефановић, Владимир Орлић и Владанка Маловић, СПС-а Ђорђе Миличевић и Жарко Обрадовић, као и представници Јединствене Србије, Покрета социјалиста, СДПС-а и ПУПС-а.

На састанку су и председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, представници ПСГ-а, ЛСВ-а, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума, као и Томислав Жигманов из Демократског савеза Хрвата у Војводини и представник Демократске уније Рома.

Састанку не присуствују представници Савеза за Србију, у складу са одлуком о бојкоту избора, као ни представници ДСС-а.

У име организатора, ту су представници ФПН-а и цивилног друштва Драган Симић, Милан Антонијевић, Немања Ненадић, Раша Недељков, Милан Јовановић, Ђорђе Станчић и Бојан Клачар, као и посматрачи из организација заинтересованих за изборни процес.

На скуп, који би да пружи одговоре на питање како је могуће наћи трајна или прелазна решења за унапређење бирачког права до одржавања наредних избора, позвани су представници политичких странака, НВО које се баве изборима, и стручњаци с факултета и института.

Препоруке у вези с темом скупа предложили су ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентност, а на скупу ће их изнети и представници Сталне конференције градова и општина.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Konsultacija

Opozicija je odavno odlucila da ce bojkotovati da bi izbegla odmerivanje snaga sa SNS.

(четвртак, 19. сеп 2019, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Re:Moje mišljenje

Jako pametno. A kako to mislite da opozicija, koja je skupštinska manjina, preglasa vlast, tj većinu?

(четвртак, 19. сеп 2019, 14:22) - Maja [нерегистровани]

Samo bojkot Srbiju spasava

Bojkot do slobode.

(четвртак, 19. сеп 2019, 11:57) - Dobrila [нерегистровани]

Moje mišljenje

Zna se kako se resavaju ova pitanja. U skupstini i glasanjem.

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:58) - M Novosel [нерегистровани]

dogovor

Ma od ovih pregovora nema ništa, jer deo opozicije ne želi nikakav dogovor, pošto nemaju podršku među građanima i zbog toga će da bojkotuju izbore.

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:41) - Јасмина [нерегистровани]

Лажни бојкот

СзС не присуствује? Како они замишљају рад ? Не може се решавати све насиљем.Мора да постоји договор.Сад кад имају прилику за договор и изношење својих ставова они глуме бојкот.