Дрецун: Косовски Албанци нису спремни да седну за преговарачки сто

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун наводи за РТС да је сврха избора у јужној српској покрајини стабилизација политичке сцене међу Албанцима, изградња извршне власт која ће бити јединственија по кључним политичким питањима и која ће имати једну чвршћу позицију за разговоре са Београдом. Додаје да се код постојећих албанских лидера не види спремност да седну за преговарачки сто и озбиљно се посвете разговорима са Србијом.

Милован Дрецун је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да на предстојећим изборима у јужној српској покрајини нема нових политичких актера.

"Не верујем да ће бити неких нових политичких странака са готово непознатим лидерима који би добили иоле већу подршку Албанаца на КиМ да онда имају неку већу политичку тежину. Мислим да ће прерасподела ићи између кључних странака и да ће оне добити поверење грађана. Могуће су неке нове коалиције, али већ постојећих актера", објашњава Дрецун.

Додаје да је сврха избора на КиМ стабилизација политичке сцене у јужној српској покрајини.

"Сврха избора је да се стабилизује политичка сцена на Косову и Метохији, нарочито међу Албанцима, да се изгради једна нова извршна власт која ће бити јединственија по кључним политичким питањима и која ће имати једну чвршћу позицију за разговоре са Београдом. Да буду у стању да нешто испреговарају и да то што се евентуално испреговара и реализује", наводи председника скупштинског Одбора за КиМ.

Додаје да је проблем тај што не види спремност код Албанаца да седну за преговарачки сто и озбиљно се посвете разговорима са Србијом.

"Проблем је у томе што се и по њиховом досадашњем деловању и по најавама како ће се понашати после избора ствара утисак да они једноставно нису посвећени проналажењу коначног компромисног решења за КиМ. Ту су једина нада САД и друге земље", објашњава Дрецун.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи