Палмер: Нова влада у Приштини мора бити спремна да суспендује таксе

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да следећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Палмер је за Глас Америке рекао да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

"Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе", рекао је Палмер за Глас Америке после повратка из посете региону, током које се састао са представницима Београда и Приштине.

Он је додао да ће САД јасно ставити до знања да су очекивања Вашингтона да следећа влада у Приштини буде влада која је за дијалог, влада која је спремна да суспендује тарифе, које су препрека наставку процеса дијалога.

Како је истакао, Вашингтон очекује да то буде влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа.

"Сједињене Државе ће бити са њима у свакој фази процеса, али Косово мора да преузме контролу над својим судбином", нагласио је Палмер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара