Брнабић: Искрени разговори са Меркеловом, без "црвених линија"

Немачка није имала конкретне предлоге у вези са решавањем питања Косова и Метохије, а није било ни "црвених линија", рекла је одговарајући, на питања српских новинара, председница Владе Србије Ана Брнабић, после разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Она је истакла да је са Меркеловом разговарала о томе колико је важна дугорочна нормализација односа Београда и Приштине и колико смо далеко закорачили у том смислу, захваљујући храбрости председника Александра Вучића који је отворио ту тему.

Нормализација односа је важна јер, како каже, замрзнути конфликт значи нестабилност.

Упитана да ли и данас, после разговора са Меркеловом, стоји при тврдњи да "нема наде" да Немачка "смекша" свој став када је реч о компромисном решењу које би могло да иде у правцу промена граница, Брнабићева је казала да није рекла да нема наде и да је по природи оптимиста, те да верује да наде увек има.

Објаснила је да је са немачком канцеларком имала веома отворен састанак и да је важно да се говори аргументовано, те да се разуме одакле неслагања потичу и да ли су заснована на стварној опасности.

"Док год имамо добре разговоре, увек има наде да нађемо заједничко становиште и да се сложимо око тога како би могло да изгледа то компромисно решење", рекла је премијерка.

На питање да ли је било конкретних предлога са немачке стране, Брнабићева је казала да није било никаквих конкретних предлога, те да је са Меркеловом разговарала о тренутној ситуацији како би могли да се наставе преговори са Приштином и колико је важна нормализација односа.

Брнабићева је, поводом спекулација које су се појавиле у српским медијима да постоји одређена "понуда" Немачке да Србија призна Косово, а да заузврат добије велику инвестицију, казала да оне нису тачне.

"Апсолутно нема никакве истине у томе. Немачке компаније не зависе од немачке државе. Чак ни неко ко је толико утицајан и кредибилан као што је Ангела Меркел не може да утиче на то где немачке компаније инвестирају", рекла је Брнабићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар