Брнабић: Циљ је да додатно учврстимо односе са Немачком

Премијерка Ана Брнабић, која је започела дводневну званичну посету Берлину, током које ће разговарати са канцеларком Ангелом Меркел, изјавила је да је циљ посете да се додатно унапреде и учврсте односи са Немачком, која је један од најзначајнијих економских и политичких партнера Србије.

На питање новинара шта очекује од сутрашњег састанка са Ангелом Меркел и да ли очекује да Немачка можда заузме "мало лабавији став" по питању разграничења, као могућег решења косовског проблема, Ана Брнабић је рекла да нема таква очекивања.

"Немам наду да ће то да се деси у овом тренутку, свакако не да ће бити неких квантитативних помака на сутрашњем састанку", рекла је премијерка.

Она је истакла да јој је важно да пошаље поруку да колико год се неки погледи Србије и Немачке не слажу, ми имамо намеру да останемо предвидив, искрен и посвећен партнер Немачкој.

Брнабић је изразила захвалност Меркеловој на свему што је, каже, урадила за Србију и Западни Балкан, јер када се говори о питању нормализације односа Београда и Приштине, а пре свега о регионалној сарадњи, те сарадње не би било у овом обиму, без Берлинског процеса, који је управо Меркел покренула 2014. године.

Премијерка је подсетила да је пре неколико дана у Београду отворено седиште Транспортне заједнице, прво седиште једне међународне организације у Београду.

На питање да ли има званичне информације о томе да Немачка и Француска желе свог изасланика у дијалогу између Београда и Приштине, као што су писали приштински медији, Брнабић је одговорила да таквих званичних информација нема, али да је приметила да те две земље желе активнију улогу у дијалогу.

"Да не желе, не би ни канцеларка Меркел и француски председник Макрон покренули онај састанак који смо имали овде у Берлину. Ко год може да помогне, нека помогне, нама требају савети, Србија је отворена за разговоре и сарадњу", рекла је премијерка.

Додала је да су разговори и сарадња битни због стабилности и безбедности у региону, јер ће се свака нестабилност, како каже, одразити и на Србију колико год наша земља појединачно била политички и економски стабилна.

Председница Владе почела је дводневну посету Берлину састанком са председником Савезног удружења немачких предузећа средње величине Мариом Оховеном. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара